Bryophyllum daigremontianum

bryophyllum daigremontianum

foto: Gradinamea.ro

V.S.

 

Denumire stiintifica: Bryophyllum daigremontianum (Kalanchoe daigremontiana). Denumirea provine din cuvintele de origine greaca bryon si phyllon, insemnand germen/vlastar si respective frunza.

Familie: Crassulaceae

Origine: Africa de Sud si Madagascar

 

 

 

Aspect si prezentare: Incadrata de specialistii horticoli in genul Kalanchoe, Bryophyllum este o planta suculenta ce se preteaza foarte bine in apartament.

Ceea ce o face foarte atractiva pentru colectiile iubitorilor de suculente si nu numai, este modalitatea de inmultire a ei, fiind de fapt si una din putinele plante vivipare. Frunzele plantelor mature dezvolta pe extremitati plantule care se desprind foarte usor si cad in ghiveci, unde inradacineaza uluitor de repede. Pozitionarea acestor mici plantule pe frunza plantei mama, face de altfel si deliciul cresterii ei, oferindu-i de altfel si multitudinea de denumiri populare sub care mai este cunoscuta: Closca cu pui, Planta Candelabru, Mama celor o mie de pui etc.

 

 

 

Planta este foarte decorativa, atat prin frunze cat si prin florile tubulare, in nuante combinate de violet, lila si oranj, ce apar in varful unor tije suculente, sub forma de corole. Frunzele caracteristice crasulaceelor - mari, verzi si carnoase, usor rotunjite, imbraca tulpina dreapta si fara ramificatii, sub forma de perechi alternative.

 

 

 

Inflorirea are loc de obicei in anotimpul calduros, cand planta ajunge la maturitate, lucru care se intampla dupa cca 2 ani de la plantare.

 

 

 

Conditii de cultivare/ingrijire.  Nepretentioasa de fel, Bryophyllum daigremontianum rezista bine in apartamentele noastre.

Ca majoritatea suculentelor, nu necesita umiditate ridicata, atmosfera uscata din casa fiindu-i de cele mai multe ori favorabila.

Are nevoie de udare  medie in anotimpul calduros, o data la 3-4 zile, fara a lasa pamantul sa se usuce foarte tare. Iarna, cantitatea de apa trebuie redusa extrem de mult, intrucat umezeala, mai ales in sezonul rece, nu-i face deloc bine, putand afecta rapid frunzele si radacinile.

Ii prieste lumina puternica in orice anotimp, dar razele fierbinti ale soarelui de vara ii poate inrosi si chiar arde frunzele.

 

 

 

Temperatura la care Bryophyllum se dezvolta foarte bine se situeaza in jurul a 24-26 grade Celsius. Vara suporta si caldura excesiva, dar trebuie udata mai des. Iarna poate fi tinuta la racoare, la o temperatura de cca 16-18 grade, cu conditia ca udarea sa se rareasca foarte mult - pana la pastrarea unui interval de cca 10-14 zile intre 2 udari consecutive.

 

 

 

Ingrasamantul  ideal este cel pentru cactusi si suculente, aplicat la fiecare a patra udare, din martie pana la sfarsitul lunii spetembrie.

Planta nu prezinta necesitati deosebite in privinta substratului de cultura. Un amestec format din putin nisip cu pamant de flori sau cu un pamant de gradina usor, poate satisface rezonabil pretentiile acesteia.

 

 

 

Inmultirea, se realizeaza cel mai usor prin intermediul micutelor plantule, care cad pe suprafata pamantului din ghiveci, de unde pot fi transplantate mai taziu in ghivece proprii, de dimensiuni reduse.

 

 

 

Trucuri si sfaturi speciale: Evitati excesul de apa la udare, cu deosebire in perioada rece.

Aveti grija ca apa sa nu ajunga pe frunze, aceasta putand provoca plantei arsuri vara sau putrezirea ei in timpul iernii.  

 

 

 

Alte specii: B.adelae, B.beauverdii, B.delagoense, B.fedschenkoi, B.gastonis-bonnieri, B.rosei, B.serratifolium.

Des intalnita este si Bryophyllum tubiflorum (sinonim cu Kalanchoe tubiflora), cu frunze cilindrice, in varful carora apar micile plantule.

 

 

Februarie 2008

Gradinamea.ro

V.S.

Articole asemănătoare

  • Metode de inmultire a plantelor de apartament

    Marea majoritate a plantelor de apartament se inmultesc pe cale asexuata (vegetativa) - prin butasire, divizarea (despartirea) tufei, drajoni, stoloni, muguri adventivi, marcotaj, altoire...


Warning: fopen(cache/c84614dbc4158193b7ff22a2dbcfa2df) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139