Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "ORDER" LINE 6: ORDER BY title ^ in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 40

Warning: pg_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 84

Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "AND" LINE 1: ...s WHERE langid=1 AND parent_id=1 AND q_usetype = AND status... ^ in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 40

Warning: pg_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 84
BUSUIOCUL - POVESTE SI TRADITIE

Busuiocul - poveste si traditie

Dupa ce a fost recoltat din iunie pana toamna tarziu si uscat sub diferite forme (in buchet sau in strat), busuiocul, una dintre plantele  cele mai apreciate din Romania, este gata sa se bucure ca in fiecare an de aprecierea noastra. Gospodinele si mesenii il cunosc mai ales prin prisma gustului si parfumului inconfundabil si nu ezita sa il foloseasca la prepararea fripturilor sau altor specialitati.

Insa dincolo de mesajul transmis pe calea simturilor, se constata ca aceasta planta aparent banala detinea, cel putin in trecut, o aura simbolica si spirituala profunda. Nu doar poporul roman s-a simtit dator sa transforme busuiocul in planta sacra ci si alte popoare, cum este de pilda si in India, fapt ceea ce atesta universalitatea valorii sale. Nu stim cand a poposit la noi, cert este insa ca in Europa a fost introdus la jumatatea secolului al XVI-lea.             

"Busuioc verde pe masa / Ramai gazda sanatoasa", spune una dintre urarile colindatorilor din perioada premergatoare incheierii anului. La inceput, formulele de adresare din limbajul crestinilor treceau dincolo de aspectul formal al comunicarii, fiind modalitati prin care se credea ca se poate induce cu adevarat fericirea. In traditia poporului nostru busuiocul a capatat in timp conotatii magice, fiind cunoscut ca o planta binefacatoare, aducatoare de noroc si sanatate, patrunzand si in slujbele cultului ortodox. El ajuta chiar si astazi la sfintirea aghiasmei, a casei sau a locurilor de catre preot si se pune la icoane pentru alungarea duhurilor rele. In unele regiuni izolate din tara inca se mai agata buchetele de busuioc la streasina casei pentru a se usca mai repede si totodata pentru a alunga spirtele rele.

Fara indoiala, bazele acestor credinte stravechi  au fost in primul rand popularitatea plantei si calitatile culinare si medicinale descoperite cu fascinatie de oameni. Busuiocul a fost unul dintre primele leacuri folosite la noi pentru tratarea bolilor renale, a guturaiului, a gripei si a ranilor sau a intepaturilor de insecte. 

  Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Salata cu pepene rosu si bacon

    Indrazneata si originala, combinand dulceata proaspata a miezului de pepene rosu, tinut la rece, cu baconul bine prajit, crocant si aromat.

  • Salata de rosii cu sos cald

    Salata de rosii este o reteta clasica, devenita comuna prin repetitie, dar cu acest sos cald va capata gusturi, note si arome cu totul noi.

  • Leche de pantera, cocktailul din Barcelona cu o poveste de un secol

    Un amestec de lapte condensat, plin de savoare si gust, gin, apa sau gheata (dupa gust), eventual putina grenadina pentru cei care prefera un cocktail de culoare trandafirie.

  • Zucchini, o leguma gustoasa si sanatoasa de sezon

    Zucchini este ruda apropiata a dovlecelului romanesc si se poate pregati in supe cremoase, in salate, pe gratar, la cuptor si in multe alte moduri. Aroma sa discreta completeaza si desavraseste paleta gusturilor de sezon.

  • 7 plante medicinale de crescut in interiorul locuintei

    Pentru cresterea plantelor medicinale nu este intotdeauna o conditie obligatorie sa dispui de o gradina spatioasa inundata de lumina. Lipsa de spatiu si de timp liber ar trebui sa va ingrijoreze mai putin dupa ce veti cunoaste urmatoarele 8 plante medicinale uzuale pentru interiorul locuintei.


Warning: fopen(cache/c3532511f0b25867e59c65d1134af934) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139