Leche de pantera, cocktailul din Barcelona cu o poveste de un secol
Un amestec de lapte condensat, plin de savoare si gust, gin, apa sau gheata (dupa gust), eventual putina grenadina pentru cei care prefera un cocktail de culoare trandafirie, iar rezultatul final este leche de pantera (lapte de pantera), un cocktail popular in Barcelona si a carui istorie a inceput cu un secol in urma. Sigur ca exista si diferente de la un local la altul – nu putini sunt cei care prefera sa il pregateasca acasa – si in loc sau pe langa gin mai poate fi adaugat putin brandy, dar reteta originala s-a pastrat inca din anii ‘20 ai secolului trecut, cand potrivit traditiei a aparut pentru intaia oara acest cocktail.
Se spune ca fondatorul Legiunii Straine Spaniole, generalul Jose Millan-Astray, ar fi avut nevoie de o bautura ieftina, usor de pregatit, gata oricand. A aprelat la un barman renumit in acea vreme, un anume Perico Chicote, care putea fi gasit la Hotelul Ritz din Madrid, si rezultatul a fost acest amestec de tarie, lapte condensat, eventual grenadina si putina scortisoara (mai tarziu, in anii ‘70). Dincolo de gust devenea astfel un cocktail insotit de o poveste, si daca gustul era dulce, cu notele de ienupar ale ginului, s-a intamplat adesea ca in misiuni legionarii sa foloseasca orice fel de alcool, asa ca leche de pantera parea o bautura pentru barbatii dornici de aventura, curajosi, puternici. Legenda avea sa ramana, mai ales tinerii fiind foarte dornici sa incerce macar o data noua bautura, care si-a pastrat popularitatea peste decenii, chiar daca ulterior i s-a adaugat si un pic de scortisoara pentru un plus de aroma exotica. Popular nu doar printre localnici dar si printre turisti, este pentru unii bautura ideala, pentru altii o optiune ocazionala tocmai din cauza gustului dulce, de lapte.
Foto: wikipedia.org
Articole asemănătoare
-
Merele Dabinett
Cu pulpa tare si coaja de un verde-galbui cu pete de un rosu aprins, merele Dabinett sunt originare din Somerset (Marea Britanie) unde sunt cultivate de mai bine de un secol si folosite pentru un cidru realizat dupa metode traditionale, foarte apreciat de cunoscatori.
-
Merele negre de Arkansas
Suntem obisnuiti cu merele verzi, galbene, cele rosii, in nuante delicate sau dimpotriva intense, puternice, cu aromele si gusturile lor, dar acest soi american cu o istorie ce a trecut deja de un secol este o raritate si categoric o interesanta curiozitate pentru cultivatori
-
White Wonder - castravetele alb
Varietate hibrida de castravete cu o culoare neobisnuita, un alb curat, un aspect mai curand asemanator unui dovlecel de dimensiuni relativ mari (peste 25 de cm in medie) si un gust interesant, putin dulceag.
-
Red Diamond, nectarine savuroase
Soi de nectarine cu pulpa suculenta, zemoasa, coaja subtire cu o culoare intensa, un rosu aprins cu pete galbui, gust dulce, foarte aromat, Red Diamond este o varietate cu buna productivitate anuala, relativ usor de intretinut si cultivat.
-
Gustari aromate. Foietaj umplut cu cartofi si branza
Un preparat simplu din foietaj, cu o umplutura gustoasa pe care il puteti pregati pentru o gustare este foietajul umplut cu cartofi si branza.