Calathea (C. Makoyana)

Denumire stiintifica
Calathea (C. Makoyana)

Denumire populara
Planta paun, Ferestrele catedralei

Specii si varietati
C. makoyana, C. lubbersii, C. picturata, C. ornata, C. insignis, C. zebrina

C. Makoyana este considerata cea mai frumoasa specie a acestui gen. Poate atinge inaltimea de 40-50 cm. Frunzele sunt mari, sustinute de petioli rigizi, de culoare rosie, cu limbul ferm, oval sau lanceolat, usor asimetric. Culoarea frunzelor este verde deschis, cu nuanta argintie, fiind marcate, de-a lungul nervurilor secundare, de pete alungite, de marimi diferite, verde-oliv pe fata superiaora si purpurii pe reversul frunzelor.

Ingrijire
Cea mai delicata operatiune o constituie udarea: pamantul trebuie mentinut reavan, iarna apa trebuie sa fie caduta, daca pamantul se usuca este necesara introducerea ghiveciului intr-o cada cu apa. In perioada verii planta se pulverizeaza zilnic cu apa nu prea rece. Fertilizarea se aplica bilunar, primavara si vara, cu solutii slabe de ingrasamant. Transplantarea se executa la interval de 2-3 ani, in timpul primaverii.

Articole asemănătoare

 • Fructe bogate in vitamina C

  Merele sunt unele dintre fructele preferate de cei mici si cei mari deopotriva, gasiti numeroase soiuri in piete si magazine, fiecare cu gustul si aroma sa, si puteti pregati si suc proaspat, gem sau compot, sau le puteti folosi in diverse retete de desert. Savuroase, cu putine calorii, au multa vitamina C si o savoare aparte.

 • Smoothie cu antioxidanti si vitamina C

  O bautura naturala, plina de antioxidanti, cu gust intens de fructe si multa vitamina C, recomandata pentru un sistem imunitar mai puternic, o piele mai sanatoasa si un plus de energie. Profitati din plin de beneficiile oferite de fructele de padure proaspete sau congelate, de un singur fel sau amestecate.

 • Smoothie cu multa vitamina C pentru un plus de energie

  Simplu, aromat, plin de vitamina C (si nu numai) este reteta pentru un smoothie usor de pregatit, gata imediat si excelent cand este pregatit din fructe bine coapte.

 • (P) Grădini care merită vizitate dacă câștigați la loto

  Ce ați face dacă ați câștiga la loto? De multe ori răspunsul la această întrebare este standard: aș călători în jurul lumii. De aici încolo, însă, visele diferă. Unii dintre participanții la tragerile loteriilor din patru zări știu exact care ar fi itinerariul dacă ar intra în posesia unei sume imense de bani.

 • Portocalele, mai antioxidante decat suplimentele de vitamina C

  Intr-un studiu intocmit peste ocean, consumul de fructe si-a dovedit superioritatea fata de suplimentele de vitamina C in protectia organismului.


Warning: fopen(cache/496062fc7487e1c86df51dc9b88e47dd) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139