Fructe bogate in vitamina C

Poate cea mai cunoscuta dintre vitaminele fara de care organismul nu poate sa functioneze normal, doza zilnica de vitamina C poate fi asigurata sub forma suplimentelor din farmacii sau magazine naturiste, insa cel mai bine este sa folosim fructele si legumele pentru un sistem imunitar puternic si  sanse mai mici sa ne imbolnavim. Daca portocalele, lamaile, merele sau fructele de padure sunt printre cele mai cunoscute surse naturale de vitamina C, lista este mult mai bogata, mai colorata si categoric pentru toate gusturile. Sub forma de gustare sau desert, fructele nu trebuie sa ne lipseasca in nicio zi, preferabil fara sa fie preparate termic.

Merele sunt unele dintre fructele preferate de cei mici si cei mari deopotriva, gasiti numeroase soiuri in piete si magazine, fiecare cu gustul si aroma sa, si puteti pregati si suc proaspat, gem sau compot, sau le puteti folosi in diverse retete de desert. Savuroase, cu putine calorii, au multa vitamina C si o savoare aparte.

Portocalele, lamaile, mandarinele sau grepfrutul sunt alte surse “clasice” de vitamina C, recomandate atat celor sanatosi cat si celor care vor sa scape mai repede de simptomele de gripa sau raceala. Puteti manca unul sau mai multe fructe sau puteti pregati un pahar de suc proaspat, cu sau fara putina miere, dupa gust.

Si in perele ce se gasesc in aceasta perioada peste tot, dulci sau putin acrisoare, parfumate, cu pulpa tare sau dimpotriva zemoasa si ingalbenita de soarele verii, se gaseste multa vitamina C. Perele bine coapte pot sta la baza unor salate savuroase alaturi de alte fructe de sezon, cu un sos din suc de citrice cu miere si, de ce nu, scortisoara sau vanilie. Si chiar putina frisca pentru cei care nu se tem de caloriile in plus.

Catina este la randul ei una dintre cele mai bune surse, si poate fi mancata pur si simplu, cu miere, dar puteti gasi si ceai de catina sau ulei de catina in magazinele naturiste. La fel de bune sunt si macesele, al caror gust acrisor, intens, aromat, dar si culoarea atat de placuta le fac atragatoare pentru cei care vor sa aiba o sanatate mai buna. Puteti bea ceai de macese, si pe langa acesta veti gasi in magazine diverse preparate ce au la baza aceste fructe miraculoase.

Bucurati-va de gustul unui fruct de kiwi bine copt, dulceag, parfumat, si in acest fel veti oferi organismului aproximativ jumatate din cantitatea zilnica necesara de vitamina C. Asa ca puteti alege cat mai des fructul de kiwi in locul ciocolatei sau biscuitilor atunci cand aveti pofta sa mancati ceva pe fuga.

Nu uitati de prunele dulci, usor de gasit in aceasta perioada, care ajuta digestia, cresc nivelul de energie, satura repede atunci cand vrem sa luam o gustare si intaresc sistemul imunitar, pentru ca ascund o cantitate deloc de neglijat din acesta vitamina esentiala.

Il puteti manca la desert sau puteti pregati un suc proaspat si satios, si indiferent de ce alegeti ananasul pare in ultimii ani sa fie tot mai popular. Daca in trecut era consumat mai ales sub forma de compot din cutie, cu mult zahar adaugat, este tot mai folosit in salate si diverse retete crud, savuros si dulce. Si in plus un ananas bine copt are si vitamina C, este bun pentru sistemul imunitar, dar si pentru oase, muschi si starea generala de bine.

Foto: needpix.com

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu antioxidanti si vitamina C

    O bautura naturala, plina de antioxidanti, cu gust intens de fructe si multa vitamina C, recomandata pentru un sistem imunitar mai puternic, o piele mai sanatoasa si un plus de energie. Profitati din plin de beneficiile oferite de fructele de padure proaspete sau congelate, de un singur fel sau amestecate.

  • Cinci motive pentru care este bine sa mancam curmale

    Sunt fructe bogate in fibre, asa ca sistemul digestiv va beneficia din plin de acest aport atat de benefic. Consumate frecvent, curmalele usureaza digestia, regleaza tranzitul intestinal si previn constipatia. Le puteti include in meniu la dejun sau ca gustare dintre mese, induc repede senzatia de satietate, dar au multe calorii.

  • Fructele pentru sanatate

    Strugurii: un ciorchine proaspat sau sub forma de suc (un pahar pe zi) si oferim organismului fibre, minerale, o solutie naturala pentru a detoxifia organismul si a-l umple de energie. Sunt recomandati daca vrem sa slabim mai repede sau sa eliminam din apa in exces (au usor efect diuretic), mentin sanatatea pielii, a inimii si a ficatului, ajuta la functionarea rinichilor, si nu in ultimul rand relaxeaza sistemul nervos si ne fac sa fim mai putin afectati de stresul cotidian.

  • Salata simpla de ridichi negre cu maioneza

    Pentru a pregati o salata simpla si gustoasa, puteti opta pentru o reteta usoara de salata de ridichi negre cu maioneza. Cu multiple efecte benefice si proprietati terapeutice, ridichea neagra este bogata in vitamina C, calciu si altele.

  • Sirop natural din coacaze negre

    Fructe foarte aromate, coacazele negre sunt de 3-4 ori mai bogate in vitamina C in comparatie cu portocalele. In zilele de vara, un sirop natural cu aroma de fructe poate fi potrivit in combinatie cu un pahar de apa rece, pentru a prepara o bautura racoritoare.


Warning: fopen(cache/0203c00fc1aa4e9582b7fd35a0ce7c45) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139