Callistemon citrinus - flori rosii deosebite

 callistemon 

 

 Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 Denumire stiintifica: Callistemon citrinus

 

Denumirea provine de la cuvintele grecesti kallistos, ce inseamna cele mai frumoase si stemon, insemnand stamine, in traducere libera rezultand: Floarea cu cele mai frumoase stamine si frunze cu miros de lamaita.

 

Denumiri comune: Calistemon

 

Familie: Myrtaceae

 

Origine: Australia

 

Aspect si prezentare: Introdusa in Europa din 1789, de catre Joseph Banks - naturalist, explorator si presedinte al Societatii Regale Britanice, Callistemon citrinus a fost imediat raspandita pe tot cuprinsul continentului ca o planta de decor deosebita. Are o crestere viguroasa, iar pe masura ce se dezvolta capata un port semet arbustiv, usor ramificat, formand o coroana ovoida.

 

Ramurile tinere, verzi, imbracate cu frunze mici (6-8 cm) oval-lanceolate, de culoare verde inchis, sunt fragile si se rup usor.

 

Este o planta extrem de interesanta ce atrage si intriga la prima vedere prin inflorescentele sale rosii, cu aspect pufos. Un alt lucru ce retine atentia este acela ca frunzele usor frecate intre degete, raspandesc un puternic parfum de lamaita.

 

In locurile de origine, cultivata in spatiu deschis, poate atinge 2-3 m inaltime, dar ca planta de interior nu depaseste 1,2-1,5 m.

  

Conditii de ingrijire/cultivare

 

Este o planta iubitoare de lumina si caldura. Adora soarele, asa ca din august pana la sfarsitul lunii mai o puteti aseza intr-un spatiu deschis, in lumina directa. Pe perioada verii, insa va trebui sa o protejati de arsita razelor, printr-o perdea fina, caci ramurile tinere pot fi afectate usor de soarele extrem de puternic al lunilor iunie-august.

 

Nu va va face probleme in privinta caldurii, intrucat suporta o gama larga de temperaturi, de la 8 pana la 35 grade Celsius. Totusi, cel mai bine se devolta intre 16 si 28 grade. Iarna, va trebui sa o treceti printr-un usor repaus, ceea ce inseamna ca o veti uda mai putin, pozitionand ghiveciul intr-o locatie bine luminata dar racoroasa (8-15 grade).

 

In perioada de vegetatie are nevoie de o udare la 6-8 zile, iar in lunile iunie si iulie chiar la fiecare 5 zile. Ca regula de baza, se va lasa sa se usuce pamantul intre doua udari.

 

Desi este un arbust rezistent la atmosfera uscata din locuintele noastre, prefera totusi umiditatea, in special in perioadele calduroase. Atunci cand temperatura depaseste 25-26 de grade, apreciaza pulverizarea cu apa a frunzisului. Aerul foarte uscat si caldura excedentara ii vor usca ramurile tinere.

 

Nu emite pretentii in privinta substratului de cultura, dar pamanturile grele si mocirloase ii afecteaza radacinile. Un amestec de pamant de gradina, turba si nisip ii va satisface pe deplin necesitatile in privinta nutrientilor.

 

Iar daca ii veti mai administra din cand in cand si un ingrasamant echilibrat pentru plante cu flori, cu siguranta va va multumi prin numarul mare de flori pe care le va produce.

  

Inflorirea are loc pe tot parcursul lunilor de primavara si vara, cand ramurile se incarca cu inflorescente cilindrice interesante, alcatuite din nenumarate stamine lungi, de culoare rosie, ce se infasoara, din loc in loc, in jurul ramurilor.

 

Se inmulteste vara, din butasi de ramura, semilemnificati. Se aleg butasi cu calcai (taiati la imbinarea cu ramura/tulpina principala) si se inradacineaza pe substrat de mranita, in mediu cald cu umiditate ridicata.

 

Trucuri si sfaturi speciale: Din primavara pana in toamna poate sta pe terasa, in balcon sau langa o fereastra deschisa. Are nevoie de o buna aerisire, altfel se poate umple de acarieni. Pentru a-i asigura inflorirea din sezonul urmator, trebuie sa-i respectati repausul din timpul iernii, cand va avea nevoie de lumina si temperaturi reduse.

 

Alte specii si varietati: C. formosus, C. pallidus (cu flori albe), C. linearis, C. viridiflorus, C. speciosus, C. brachyandrus, C. pinifolius, C. rigidus, C. viminallis (cu frunze presarate in inflorescenta), C. sieberi, C. salignus, C. pauciflorus, C. flavovirens, C. coccineus, C. comboynensis, C. nervosus, C. glaucus.

 

Callistemon citrinus "Splendens" are inflorescente mult mai mari decat ale varietatii comune.  

 

 

 

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Trandafirii Novalis - eleganta si rafinament

    Un soi mai rar de trandafiri cu flori de un violet deschis spre roz.

  • Florile de Clematis

    Nicolae Tonitza, faimosul pictor roman indragostit de flori si natura, este autorul unui tablou botezat “Flori rosii de clematis”. Cine cunoaste firea gingasa a acestor plante va sti ce anume l-a convins pe artist sa se aplece asupra subiectului.

  • Cerintele Rhododendronului

    Genul Rhododendron este alcatuit din peste 850 specii salbatice si nenumarate specii hibride care incanta privirea cu buchetele de flori rosii, roz, violete sau albe.

  • Aeschynantus radicans - o planta excentrica

    Planta perena, cu aspect de liana, cultivata adesea in ghivece suspendate, datorita portului pendent pe care-l afiseaza. Considerata o excentrica frumoasa cu flori rosii delicate si frunzis atragator ce poate ajunge la maturitate la 40-50 cm lungime.

  • Crataegus laevigata sau paducel cu flori rosii

    Arbust persistent, de talie medie, cu frunze de culoare verde intens, lucioase, cu forme variate (penat-lobate sau inegal sectate) si margini rotunjite, creste in mod spontan in poieni, pe dealuri sau la marginea padurilor, in zone insorite, sau in usoara penumbra.


Warning: fopen(cache/6b2f67ce52aa1dbba727f5d9f813d17d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139