Caryota. O planta de apartament deosebita.

imagini palmieri 

 

 

Denumire stiintifica: Caryota urens

Denumiri comune: Palmierul frunze de telina, Palmierul de vin (ultima denumire i-a fost data datorita bauturii care se obtine din fructele sale)

Familie: Arecaceae

Origine: India, Malaezia, Sri Lanka

 

Aspect si prezentare: Cariota urens este un palmier cu un frunzis extrem de decorativ, interesant prin forma frunzelor compuse, bipenate, cu petioluri foarte lungi, avand foliole late, ce seamana cu niste frunze uriase telina, de unde si una din denumirile comune pe care le detine. In mediul de origine, poate ajunge la maturitate la cca 8-10 m inaltime, in conditii de interior insa, nu depaste 3-4 metri. Pe parcurs ce se dezvolta, se defoliaza la baza, dezvaluind un trunchi cu coaja neteda de culoare cenusie, strabatut din loc in loc, de inele de crestere.

 

Conditii de ingrijire/cultivare

 

Desi iubeste lumina si are nevoie de cateva ore de soare dimineata, nu tolereaza razele directe, putand suferi arsuri puternice in cazul neprotejarii pe perioada caniculara. Exemplarele foarte tinere necesita umbrire partiala, din primavara pana toamna.

Ridica pretentii si in ce priveste caldura, temperaturile ideale fiind cuprinse intre 18 si 26 grade Celsius. Intre 12 si 18 grade, palmierul intra in repaus vegetativ. Desi tolereaza si cateva grade sub aceasta limita, frigul si curentii reci de aer il omoara. Nici exemplarele cele mai viguroase nu rezista la mai putin de minus 3 grade Celsius, asa ca nu-I lasati iarna in gradina.

Pentru a creste stufos, bogat in frunze viguroase si sanatoase, are nevoie de un substrat de cultura adecvat, care sa retina apa, dar sa si dreneze usor. Ideal este un amestec de pamant de gradina, nisip si compost de frunze sau turba aurie, cu un pH neutru sau usor acid (5,5 - 6,5).

Intrucat este foarte setos, mai ales in sezonul cald, trebuie udat imediat ce pamantul s-a uscat un pic la suprafata. O udare saptamanala il va ajuta sa treaca de arsita verii, in restul anului multumindu-se cu o udare la 10-12 zile.

Daca primavara si toamna, tolereaza mai usor aerul din apartament, in timpul verii, sau oricand temperatura depaseste 22 grade Celsius, are nevoie de pulverizarea frunzelor. Aerul foarte uscat risca sa-l usuce.

 

palmieri

 

Daca doriti sa va bucurati de un palmier sanatos si bogat, din aprilie pana in septembrie ajutati-l cu un ingrasamant pentru plante verzi. Alegeti unul lichid si administrati-l sub forma de solutie diluata, la intervale de 12-14 zile.

 

Inflorirea are loc arareori la exemplarele cultivate in interior, dar daca beneficiaza de conditii excelente, plantele mature va pot surprinde cu lungi inflorescente pendente (cca 1 m), compuse din flori de culoare verde. Trebuie sa stiti ca momentul epuizarii infloririi este si momentul in care palmierul moare.

 

Se inmulteste prin seminte, dar procedeul este anevoios, necesitand conditii controlate de caldura si umiditate si experienta unui specialist.

 

Trucuri si sfaturi speciale: Vara scoateti ghiveciul in gradina, la umbra unor arbori inalti, sau pe terasa protejandu-l cu o perdea sau copertina.

Asigurati-I in permanenta umiditate ridicata in aer, pulverizandu-l si de cate 2 ori pe zi, daca aerul este foarte uscat.

 

Alte specii si varietati: C.mitis (Palmierul coada de peste), C.cumingii, C.gigas, C.maxima, C.himalayana.

 

GradinaMea.ro/V.S.

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

Articole asemănătoare

  • Aglaonema, o planta de interior decorativa prin frunze

    Aglaonema este o planta in forma de tufa ramificata, originara din Asia de sud-est, apreciata pentru frunzele in forma de lance, de culoare verde cu dungi alb-argintii, verde inchis ori crem. Planta numara peste 60 de specii,

  • Tibouchina, planta de interior cu accent sud-american

    In mediul natural, Tibouchina se numara printre florile care impodobesc, cu delicatetea lor consacrata, peisajul sud-american. La noi, insa, din cauza conditiilor climatice, ea este tratata ca planta de interior, iarna, si ca planta de terasa, vara.

  • Valente terapeutice ale ceaiului de hibiscus

    Hibiscusul (Rosa sinensis) este o planta tropicala si subtropicala originara din estul Asiei, denumita popular “trandafir” chinezesc, datorita florilor sale mari si rosii. Hibiscus rosa sinensis - singura varietate care se cultiva ca planta de apartament - este membru al familiei Malvaceae.

  • Peperomia, o planta de succes pentru casa si birou

    Avand un aspect interesant si fiind usor de ingrijit, peperomia a devenit o planta destul de populara in domeniul decoratiunilor interioare.

  • Goldenrod, o planta de toamna cu proprietati medicinale

    Goldenrod, cunoscuta si sub numele solidago, este o planta ce face parte din familia Asteraceae, cunoscuta ca fiind una dintre cele mai mari familii de plante cu flori din lume, cuprinzand mai mult de 1500 de genuri si aproximativ 23.000 de specii raspandite in intreaga lume.


Warning: fopen(cache/189d35473ae0a174e78d1cde2951d90f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139