Ce nu stiati despre fructe si legume

1. Desi spanacul nu are atat de mult fier pe cat se credea, consumul regulat ofera organismului vitamina A, C si K, ajuta in curele de slabire, poate preveni anumite tipuri de cancer si chiar este recomandat celor care fac des exercitii fizice, ajutandu-i sa consume mai putina energie.  
 
2. Banalul cartof este prima leguma care a fost cultivata in spatiul cosmic, in 1996, la bordul navetei Columbia. Si nu era vorba de provizii deshidratate pentru cosmonauti, ci chiar de plante care au continuat sa creasca.  
 
3. Consumul excesiv de morcovi poate face pielea sa capete o nuanta galbena sau chiar portocalie, dar cantitatea ar trebui sa fie chiar mare pentru o persoana adulta. Carotenemia (cum se numeste aceasta conditie ce nu este grava, dar ii poate speria initial pe parinti) este intalnita des in randul copiilor mici, si daca sunt eliminati carotenii din organism ar trebui sa dispara in scurt timp, fara complicatii suplimentare. 
 
4. Intr-o portie de smochine uscate veti gasi la fel de mult calciu ca intr-o portie comparabila de lapte, iar fructele ne ofera si fibre, un gust delicios si o optiune interesanta cand simtim nevoia de altceva. Insa oricat ar fi de bune nu este indicat sa exageram, mai ales daca sunt la cura de slabire. Smochinele au o doza generoasa de calorii si zahar.  
 
5. Fructul de kiwi este o sursa foarte buna de vitamina E si are in medie mai multa vitamina C decat o portocala, de regula optiunea numarul unu atunci cand avem nevoie de o cura pentru a preveni racelile de sezon. 
 
6. Intr-o singura capsuna vom gasi aproximativ 200 de seminte. Daca pare un adevarat record ganditi-va ca intr-o rodie puteti gasi pana la o mie de seminte. 
 
7. O ridiche obisnuita are acid folic, vitamina C, foarte putine calorii si un gust care va imbogati orice salata. 
 
8. Exista peste 10 000 de feluri de tomate, inclusiv albe, negre, galbene sau violet.  
 

Foto: publicdomainpictures.net,

Articole asemănătoare

  • Fructe si legume bogate in magneziu

    Bananele nu sunt doar o buna sursa de potasiu (pentru o inima mai sanatoasa si nu numai) vitamina C sau fibre, dar sunt recomandate si pentru a ne asigura necesarul zilnic de magneziu din fructe si legume.Aromate si savuroase, sunt o gustare rapida sanatoasa si ne satisfac usor nevoia de dulce. Si in plus sunt usor de gasit in magazine in orice perioada a anului.

  • Legume si fructe bogate in fier

    Esential pentru buna functionare a intregului organism, fierul este unul dintre mineralele ce nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic, si daca cele mai bune surse raman cele de origine animala, totusi veti gasi mai multe fructe si legume proaspete cu un continut ridicat de fier. Asa ca in fiecare zi aveti posibilitatea sa preparati o alta reteta, hranitoare si gustoase, cu sau fara carne, dupa gust.

  • Fructe si legume pentru o minte sanatoasa

    Rosiile bine coapte sunt excelente in salate, ca gustare, gatite in diverse moduri, dar cati dintre cei care le mananca de fiecare data cu atata placere stiu ca in tomate se gaseste si un puternic antioxidant, licopenul, ce protejeaza organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi. Iar in timp banalele rosii (le puteti asocia alte legume si eventual putin ulei de masline) nu mentin doar sistemul imunitar si cel digestiv, dar mentin si sanatatea mintii si mai ales memoria sau capacitatea de concentrare.

  • Fibrele din fructe si legume

    De ce avem nevoie de fibre in alimentatia zilnica si cum ne poate afecta lipsa lor? Oare consumam prea multe sau prea putine fibre in fiecare zi? Si mai ales care sunt cele mai bune surse, care fructe si legume sunt cele recomandate, pentru a nu apela la solutii de la farmacii sau magazine naturiste.

  • De ce sa bem sucuri naturale de fructe si legume

    Cand vine vorba de sucurile din fructe si legume o regula este esentiala: trebuie baute cat mai repede, imediat ce au fost preparate


Warning: fopen(cache/790e7ab765b0440a34088b40761be112) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139