Ce sunt si cum ajuta microelementele?


Substantele minerale sunt elemente de natura anorganica indispensabile organismelor vii, gasite frecvent sub forma ionica sau legate de vitamine. Substantele minerale spre deosebire de substantele organice nu se distrug la prezenta caldurii sau aerului.

In cadrul substantelor minerale din punct de vedere cantitativ se deosebesc macroelemente si microelemente, precum si unele cu functii plastice care contribuie la formarea unor tesuturi.

Microelementele simple si asociatiile sinergetice constituie o contributie dietetica si un supliment mineral pentru a se asocia cu tratamentele medicale aferente afectiunilor. Ele nu inlocuiesc tratamentul medical indispensabil, insa sunt utile daca sunt administrate corect.

Relatia dintre microelemente si sanatate nu este una strict biologica, contextul social avand o mare importanta. Astfel, intensificarea proceselor tehnologice industriale, urbanizarea si cresterea accelerata a numarului de autovehicule au determinat cresterea microelementelor toxice din aer, sol si apa. Carenta de iod poate determina gusa endemica (distrofia endemica tireopata) si cea de fluor caria dentara, excesul de fluor poate determina fluoroza dentara, iar excesul de minerale din apa poate duce la litiaza renala.

Exista microelemente neutre (fara o actiune biologica cunoscuta asupra organismului) si altele toxice, constatandu-se ca unele microelemente necesare organismului devin toxice in doze mai mari. Se cunosc 14 microelemente necesare organismului uman: fierul, iodul, cuprul, zincul, manganul, cobaltul, molibdenul, seleniul, cromul, nichelul, staniul, siliciul, fluorul si vanadiul, numarul lor putand creste, in functie de posibilitatile tehnologice de investigatie.

Microelementele sunt o descoperire majora in randul suplimentelor nutritive. Ele reprezinta produsul muncii de cercetare a omului de stiinta belgian Prof. Dr. Charles Beijns, medicspecialist, chirurg, Profesor in Medicina Nucleara, Ucraina. Evaluarea clinica a eficientei tehnologiei microelementelor s-a efectuat la copiii si adultii expusi la radiatia de la Cernobal. Rezultatele au aratat o imbunatatire semnificativa a imunitatii acestora.

 

Sursa foto: forwallpaper.com

I. C.

 

Articole asemănătoare

 • Tratamente naturiste cu morcovi

  Cu multe vitamine – A, B1, B6, C, E, K, P – si minerale, banalul morcov intareste sistemul imunitar, ofera organismului un plus de energie, dar ajuta si digestia si buna functionare a ficatului sau bilei, dar si a sistemului respirator. Si cum are mult beta-caroten si vitamina A este recomandat pentru a pastra acuitatea vizuala.

 • Cum sa pastram fructele si legumele proaspete mai mult timp

  Merele se tin departe de caldura si umiditate sau lumina puternica (mai ales daca sunt bine coapte), ideal intr-un loc intunecat si racoros, sau pot fi puse in frigider unde rezista pana la trei, chiar patru saptamani. Dar la fel ca majoritatea fructelor si legumelor odata ce sunt tinute la rece isi vor modifica atat gustul cat si textura.

 • Fibrele din fructe si legume

  De ce avem nevoie de fibre in alimentatia zilnica si cum ne poate afecta lipsa lor? Oare consumam prea multe sau prea putine fibre in fiecare zi? Si mai ales care sunt cele mai bune surse, care fructe si legume sunt cele recomandate, pentru a nu apela la solutii de la farmacii sau magazine naturiste.

 • Ce este si cum ajuta pielea untul de shea?

  Untul de shea este un produs cosmetic natural obtinut din nucile arborelui karite (shea). Primii care s-au incredintat de multiplele sale avantaje dermatologice au fost locuitorii continentului negru. Astazi, untul de shea este unul dintre ingredientele cu cea mai buna reputatie in domeniu, fiind folosit pe toate meridianele globului.

 • Probioticele. Ce sunt si de unde le procuram?

  Probioticele sunt bacterii implicate pe tot parcursul existentei noastre in functionarea organismului, insa cel mai mult ne sunt necesare in caz de diaree infectioasa, balonare, constipatie si cand urmam tratament pe baza de antibiotice.


Warning: fopen(cache/66eb4fba3f3b6b4e1c42b38302285e96) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139