Cel mai singuratic arbore din lume. Arborele din Tenere

Fiindca padurile ocupa inca teritorii vaste ale planetei, arborii cunoscuti individual de o lume intreaga sunt extrem de putini. Acestia au nevoie, evident, sa prezinte caracteristici atipice, daca este posibil demne de Cartea Recordurilor, sau macar sa detina o insemnatate istorica.

Statul California poseda cateva astfel de exemple : Hyperion este cel mai inalt din lume (155.5 m), arborele de sequoia General Sherman este cel mai voluminos (1.450 m cubi) iar cel mai vechi este Methuselah, rasarit cu circa 4.800 de ani in urma. De asemenea, nu mai putin cunoscuti sunt: arborele lui Buddha, sub care traditia relateaza ca marele profet a fost iluminat, si maslinul din vremea Mantuitorului din gradina Ghetsimani.  

Este greu de stabilit astazi unde se afla cel mai izolat arbore din lume, insa nu avem indoieli cu privire la cel care a detinut aceasta calitate pana in anul 1973.

Arborele din Ténéré (L'Arbre du Ténéré), un salcam din specia Acacia raddiana sau Acacia tortilus, a fost un reper important pe rutele caravanelor care traversau regiunea Ténéré din Sahara, in nord-estul Nigerului. El a fost considerat cel mai izolat arbore de pe planeta, fiind unic intr-un perimetru de 400 de km ! Arborele din Ténéré este de asemenea singurul pom care apare pe o harta la scara 1 :4.000.000.   

Prezenta fascinanta a acestuia in mijlocul desertului a starnit curiozitatea oamenilor de stiinta, care in scurta vreme au si dezlegat misterul. Se pare ca demult, regiunea Ténéré era ospitaliera, insa din cauza schimbarilor climatice tinutul s-a desertificat iar toate plantele s-au stins... cu exceptia uneia.

Poate va intrebati cum a fost posibil sa supravietuiasca cu o cantitate de numai 2.5 cm de precipitatii  pe an. De fapt, arborele din Ténéré exista gratie unei panze freatice dipuse la 36 m adancime.  

Un final tragicomic

Sansa de a fi singurul arbore pe o suprafata de 400 km patrati nu a fost suficienta pentru a-l  sustrage de la un deznodamant absurd. Arborele din Ténéré si-a gasit sfarsitul in anul 1973, cand un sofer de camion, aflat se pare sub influenta alcoolului, a scapat controlul masinii intrand cu brutalitate in arbore, scotandu-l din radacini. Acum, va amintiti zicala « Viata bate filmul  » ? Noi tindem sa ii dam dreptate. Ramasitele copacului au fost duse la muzeul din capitala Nigerului, iar in locul lui a fost amplasat un monument metalic.

Sursa foto

I. C.
20 februarie 2012

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/c4931d3d70ea8f3776ffa3ccd00cc7a1) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139