Vitamina C - cat ne trebuie si cum o procuram?

Vitamina C este cel mai cunoscut nutrient din lume, insa in ciuda acestui lucru vor ramane mereu lucruri interesante de aflat despre ea. Intalnita in literatura de specialitate sub denumirea formala de acid ascorbic, vitamina C a fost pentru intaia data separate si cercetata de biochimistul ungur Albert Szent-Gyorgi, in anul 1928.

Dupa aceasta reusita, stiinta nutritiei va parasi practic “evul mediu” in care se gasea, pentru a intra in etapa modernitatii. Vitamina C este un nutrient esential in sintetizarea si mentinerea colagenului in organism, substanta - de care ati mai auzit probabil – implicata in crestea si regenerarea oaselor, a tendoanelor si cartilajelor. De asemenea, mai joaca un rol de baza in formarea a opt enzime si contribuie la integritatea celulelor, gratie calitatilor sale antioxidante.

Cele mai multe animale produc singure cantitatea de vitamina C care le este necesara pentru desfasurarea proceselor biologice. In tot cazul, omul si alte cateva specii si-au pierdut aceasta capacitate, fiind obligate sa-si procure nutrientul din surse exterioare lor, prin alimentatie.

Din fericire pentru noi, vitamina C este relativ abundenta si poate fi procurata din majoritatea fructelor si legumelor. Alimentele bogate in acid ascorbic includ cu precadere fructele citrice (portocala, lamaia, grapefruitul, etc) dar si ardeiul rosu, patrunjelul, morcovul, broccoli, cartoful sau banana.

Atentie insa, pentru ca in ciuda raspandirii in lumea vegetala, vitamina C ramane totusi un nutrient delicat. Substanta se descompune la temperaturi mai mari de 190 grade Celsius si se poate pierde definitiv in timpul gatirii (prin fierbere, frigere sau prajire). Consumati, prin urmare, cat va sta in putinta,  fruncte si legume crude sau macar in alternanta cu mancarurile gatite. 

Cantitatea de vitamina C din alimente provenite din plante depinde si de alti factori: varietatea exacta a plantei, conditiile solului, climatul in care s-a dezvoltat, perioada de timp dintre recoltare si consumare, conditiile de pastrare, metoda de preparare.

O data ajunsa in organism, vitamina C are o durata de viata in fluxul sangvin de numai 30 de minute.  Aproape 90% din cantitatea de nutrienti va fi aborbita la nivelul intestinului subtire, si folosita in procesele vitale ale organismului. Spre deosebire de cele mai multe vitamine si minerale,  acidul ascorbic prezinta o particularitate: este solubil in apa, fapt cu implicatii in proprietatile sale biochimice.

Aporturile recomandate sunt de 35 - 65 miligrame de vitamina C pe zi pentru copii, si de 60 - 100 miligrame pentru adulti si adolescenti. Pentru fumatori este recomandat un aport mai sporit, de circa 120 miligrame pe zi fiindca, dupa cum s-a aratat, vitamina este foarte sensibila la caldura si oxideaza usor.  

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Fructe bogate in vitamina C

    Merele sunt unele dintre fructele preferate de cei mici si cei mari deopotriva, gasiti numeroase soiuri in piete si magazine, fiecare cu gustul si aroma sa, si puteti pregati si suc proaspat, gem sau compot, sau le puteti folosi in diverse retete de desert. Savuroase, cu putine calorii, au multa vitamina C si o savoare aparte.

  • Smoothie cu lapte de cocos si portocala

    Una dintre cele mai simple retete pentru o bautura cu multa vitamina C, antioxidanti, grasimi sanatoase, pe scurt o solutie ideala atunci cand vrem sa ne potolim setea intr-un mod sanatos, placut. Alegeti portocale mari, bine coapte, zemoase si parfumate, si adaugati putina vanilie pentru acele note racoritoare si aromate.

  • Smoothie cu antioxidanti si vitamina C

    O bautura naturala, plina de antioxidanti, cu gust intens de fructe si multa vitamina C, recomandata pentru un sistem imunitar mai puternic, o piele mai sanatoasa si un plus de energie. Profitati din plin de beneficiile oferite de fructele de padure proaspete sau congelate, de un singur fel sau amestecate.

  • Piperul negru in medicina naturista

    O buna sursa de vitamina C sau K, dar si de magneziu, zinc, calciu, fier, potasiu, banalul piper negru (ce contine piperina, componenta care ii da gustul atat de familiar) nu este doar un ajutor de baza in bucatarie, dar poate fi folosit si in terapiile naturiste ca adjuvant in tratarea mai multor afectiuni.

  • Portocala pentru sanatate

    Cum are multa vitamina C si antioxidanti, portocala este recomandata mai ales in anotimpul rece pentru a intari sistemul imunitar atat la adulti cat si la copii. Veti putea sa preveniti astfel racelile de sezon si veti avea un plus de energie atat de necesar.


Warning: fopen(cache/e722824c9834120535f945b8dfc044f5) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139