Piperul negru in medicina naturista

Probabil cel mai folosit condiment in bucatarie dupa sare, piperul negru este intalnit in nenumarate preparate, potentand aromele de baza si oferind acel plus uneori atat de necesar pentru a transforma un fel de mancare banal intr-unul cel putin interesant. O buna sursa de vitamina C sau K, dar si de magneziu, zinc, calciu, fier, potasiu, banalul piper negru (ce contine piperina, componenta care ii da gustul atat de familiar) nu este doar un ajutor de baza in bucatarie, dar poate fi folosit si in terapiile naturiste ca adjuvant in tratarea mai multor afectiuni. Mai des intalnit decat piperul alb sau cel verde – toate trei provin de la aceeasi planta – cel negru are efect antibacterian si antioxidant, stimuleaza apetitul si ofera corpului mai multe fibre, minerale si vitamine.

Se recomanda consumul frecvent de piper negru pentru a regla digestia si pentru a pierde mai usor in greutate. Cei care adauga adesea piper in mancarea preferata vor suferi mai rar de tulburari digestive sau de balonare iar atunci cand fac multa miscare sau adopta o noua dieta ar trebui sa slabeasca mai repede si mai usor.

Pus in mancare sau amestecat cu putina miere (un varf de lingurita de piper macinat la o lingura de miere) acelasi condiment clasic este recomandat in cazurile de raceala si tuse, fiind un adjuvant util pentru reducerea intensitatii simptomelor. Piperul are proprietati expectorante si este folosit si in cazurile de sinuzita, ajutand la decongestionarea tractului respirator.

Piperina, acea substanta “responsabila” pentru aroma intensa a piperului, are si surprinzatoare proprietati antidepresive si relaxante, dar in plus s-a constatat ca persoanele care mananca des piper negru se pot concentra mai bine, invata mai usor, iar memoria ramane mai buna pana la varste inaintate.

Sub forma de piper proaspat macinat (cumparati doar boabe, care isi vor pastra mai multa vreme aroma) sau ca ulei esential, piperul este recomandat si celor care vor sa previna afectiuni cardiace cronice,

Adaugat adesea in mancare, piperul negru ofera organismului un plus de energie si in plus poate sa ajute la reglarea tensiunii arteriale.

Foto: needpix.com

Articole asemănătoare

  • Chimenul in medicina naturista

    Dincolo de bucatarie chimenul este utilizat in medicina traditionala pentru a preveni si trata mai multe afectiuni, semintele mici, tari si aromate fiind folosite pentru ceaiuri sau preparate sub forma de tincturi. Sunt o buna sursa de fibre, minerale (fier, potasiu, calciu, mangan) si vitamine (A, C, E).

  • Telina in medicina naturista

    Atat radacina cat si frunzele aromate pot fi folosite in diverse retete delicioase, dar telina este des intalnita si in medicina traditionala, pentru a preveni sau a trata naturist o gama larga de afectiuni. Banala telina are surprinzatoare efecte antibiotice si detoxifiante, si indiferent de felul in care o veti adauga dietei va veti putea bucura de beneficii diverse.

  • Ghimbirul in terapiile naturiste

    Ales pentru aroma sa picanta, usor de recunoscut, folosit sub forma de pudra, ras sau taiat in bucatele mai mari sau mai mici, ghimbirul este folosit tot mai des in bucatarie, in retete diverse, insa este de multa vreme o prezenta obisnuita si in medicina naturista.

  • Mararul in medicina naturista

    Folosit in diverse retete culinare pentru aroma sa usor de recunoscut, mararul poate fi intalnit si in medicina naturista unde este utilizat fie proaspat, fie sub forma de suc, tinctura sau seminte (usor de gasit in magazinele naturiste), avand o gama larga de utilizari.

  • Cuisoarele in medicina naturista

    Cum au surprinzatoare efecte antibacteriene, antifungice, dezinfectante si analgezice, cuisoarele pot fi folosite simple, sub forma de tinctura, infuzie sau ulei esential (usor de gasit in magazinele naturiste).


Warning: fopen(cache/b3da7cc784116d50de2ccd3116d20966) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139