Telina in medicina naturista

Atat radacina cat si frunzele aromate pot fi folosite in diverse retete delicioase, dar telina este des intalnita si in medicina traditionala, pentru a preveni sau a trata naturist o gama larga de afectiuni. Banala telina are surprinzatoare efecte antibiotice si detoxifiante, si indiferent de felul in care o veti adauga dietei va veti putea bucura de beneficii diverse. Trebuie sa stiti ca telina este o excelenta sursa de fibre, are vitamina C si K, potasiu, calciu, antioxidanti, dar ajuta si la hidratarea intregului organism. In afara legumei proaspete puteti gasi in magazinele de specialitate si tinctura de telina.

Proaspata sau congelata, radacina de telina protejeaza organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi, ajuta digestia, si este recomandata pentru a preveni sau ajuta la tratarea hipertensiunii arteriale. In afara unei digestii mai bune consumul frecvent al radacinii si tulpinii de telina ajuta in cazurile de arsuri gastrice, regleaza flora intestinala si poate sa fie consumata in diete, pentru ca este aromata, gustoasa si aduce mai usor senzatia de satietate.

Puteti folosi si frunzele de telina, proaspete si pline de savoare, din care puteti pregati un suc delicios si aromat in blender, cu apa dupa gust. Se strecoara si se bea proaspat, dimineata sau seara. Este un bun digestiv, revigorant, reduce inflamatiile si riscul de infectii.

Radacina, tulpina si frunzele pot fi puse in salate, alaturi de alte legume de sezon, pentru a oferi corpului un plus de vitamine si minerale atat de necesare pentru un sistem imunitar rezistent.

Sucul proaspat din radacina de telina se bea dimineata pentru a preveni afectiunile rinichilor. Are efect diuretic, ajuta organismul sa elimine mai usor lichidul in exces si este util si pentru a slabi mai usor. Este si un excelent tonic (recomandat mai ales celor care fac des activitate fizica) dar are si usoare efecte relaxante si antidepresive.

Foto: pixabay.com

 

 

 


 

Articole asemănătoare

  • Terapii si retete naturiste cu leustean

    O buna sursa de sodiu si potasiu, leusteanul are si vitamina A sau C, dar si calciu sau magneziu. Este folosit si in medicina naturista pentru a preveni si trata numeroase afectiuni.

  • Chimenul in medicina naturista

    Dincolo de bucatarie chimenul este utilizat in medicina traditionala pentru a preveni si trata mai multe afectiuni, semintele mici, tari si aromate fiind folosite pentru ceaiuri sau preparate sub forma de tincturi. Sunt o buna sursa de fibre, minerale (fier, potasiu, calciu, mangan) si vitamine (A, C, E).

  • Sapte ceaiuri medicinale si beneficiile oferite de acestea

    Ceaiul de musetel: una dintre cele mai cunoscute si des folosite plante medicinale este folosita de multa vreme in medicina naturista, iar ceaiul fierbinte, cu sau fara indulcitor, aromat si cu gust placut, este recomandat pentru calmarea durerilor de gingii si dinti, ameliorarea durerilor digestive sau a crampelor musculare, dar si pentru tratarea reumatismului sau a indigestiei.

  • Ghimbirul in terapiile naturiste

    Ales pentru aroma sa picanta, usor de recunoscut, folosit sub forma de pudra, ras sau taiat in bucatele mai mari sau mai mici, ghimbirul este folosit tot mai des in bucatarie, in retete diverse, insa este de multa vreme o prezenta obisnuita si in medicina naturista.

  • Mararul in medicina naturista

    Folosit in diverse retete culinare pentru aroma sa usor de recunoscut, mararul poate fi intalnit si in medicina naturista unde este utilizat fie proaspat, fie sub forma de suc, tinctura sau seminte (usor de gasit in magazinele naturiste), avand o gama larga de utilizari.


Warning: fopen(cache/5813059dee0313885ecbedb0abcd0b0a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139