Cicoarea

CicoareaDenumirea plantei: cicoarea (Cichorium intybus)
Familia: Compositae

Perioada de vegetatie: creste din luna mai pina in luna octombie, inceputul lunii noiembrie.

Perioada si organul de recoltare: in scopuri medicinale pot fi utilizate partile aeriene, care se recolteaza in prima parte a perioadei de inflorire a plantei, in lunile iulie-august, cind tulpinile nu au intrat in faza de lignificare. Pentru ca produsul sa fie de calitate superioara se taie si rozeta de frunze bazale. Radacinile se recolteaza in septembrie-octombrie.

Boli in care se utilizeaza: in furunculoza si acnee (sub forma de ceai,in asociatie cu radacina de brusture si iarba de trei frati patati). In angiocolite, deschinezii biliare, constipatii cronice, in alimentatie planta este cultivata pentru prepararea cafelei de cicoare cu proprietati gastrice.

Uz intern: angiocolita, colicistita, tuse, insuficienta cardiaca, seboree.
Uz extern: vindecarea ranilor si taieturilor.

Retete:

Decoct - 2 lingurite de radacina maruntite in 200ml apa rece, se fierbe 5 minute, se bea caldut in 3 reprize, inainte de mesele principale.
O cura de 2 saptamini cu ceai de cicoare ajuta la cresterea secretiei de bila, a celulelor hepatice diminuate, mai ales in cazul consumatorilor de alcool. 
 

Articole asemănătoare

  • Fructele si legumele lunii Ianuare

    Fiind luna de dupa sarbatori si miezul iernii, ianuarie este o perioada mai delicata pentru sanatatea organismului. Printre principalele motive s-ar numara stresul si kilogramele acumulate dar si lipsa aparenta de surse veritabile de vitamine.

  • Plante medicinale care se recolteaza in august

    Avand o traditie de aceeasi varsta cu omenirea, fitoterapia este considerata printre cele mai vechi ramuri ale stiintei medicale. Prin prisma climatului temperat si a diversitatii formelor de relief, tara noastra a beneficiat de o paleta variata de plante de leac, care din pacate nu este apreciata la justa valoare.

  • Virtutile terapeutice ale cicorii

    Cicoarea face parte din flora spontana a tarii noastre si este cunoscuta mai cu seama pentru calitatile sale terapeutice.

  • Cum pastram semintele?

    Pentru ca anul urmator sa aveti din nou planta perfecta care v-a incantat anul acesta, strangeti si pastrati semintele plantelor chiar daca puteti sa cumparati de oriunde pachete cu seminte selectionate si ambalate de diverse firme specializate in gradinarit.

  • Plantele de bordura, o necesitate in orice gradina

    Stim cu totii ca plantele de bordura insufletesc orice gradina, mai ales cele amenajate simplu, cu o portiune mare de peluza. In general, la borduri se aseaza plante de dimensiuni mici, cu flori sau cu foliaj deosebit.


Warning: fopen(cache/01d3b748180c2408f18f6f719768d89e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139