Plantele de bordura, o necesitate in orice gradina

 

 Stim cu totii ca plantele de bordura insufletesc orice gradina, mai ales cele amenajate simplu, cu o portiune mare de peluza. In general, la borduri se aseaza plante de dimensiuni mici, cu flori sau cu foliaj deosebit.

Ceea ce nu stiu toti este ca bordurile cu flori au un rol important in ''functionarea'' gradinii; poate suna ciudat, dar este adevarat. Aceste plante pot atrage insecte benefice precum gargaritele, chrysopa (Chrysoperla rufilabris), bondari, gandacii din familia Carabidae si alte insecte care se hranesc cu daunatori. Caracteristica principala, comuna a acestor plante este ca produc o cantitate mai mare de nectar si polen, sursele principale de hrana ale insectelor.

Cicoarea (Centaurea cyanus) denumita popular si albastrea, este o planta mai putin folosita in gradina, pentru ca este considerata de obicei buruiana. Interesant la cicoare este ca ea produce nectar extrafloral, adica elibereaza nectar prin frunze, chiar daca nu este inflorita. In afara de acest aspect, cicoarea face flori frumoase de culoare albastra sau violet si se inmulteste usor, prin seminte.

Alyssum (Lobularia maritima), numita si alisum sau ciucusoara, este o planta anuala cu multe flori mici, albe si frumos parfumate. Este o planta perfecta pentru borduri, mai ales ca atrage insectele benefice pentru gradina, in special o specie care se hraneste cu afide.

cicoarea, ca planta de bordura  alisum, planta de bordura

 

Cicoare si alyssum

Limba mielului (Borago officinalis) este o planta aromata care ne incanta privirea cu grupuri de flori albastre, frumos parfumate. Studiile arata ca limba mielului atrage in mod special chrysopa, insecta care isi depune ouale pe planta. Desi de obicei de la limba mielului sunt folosite frunzele proaspat culese, si florile sunt utilizate pentru a da culoare mancarurilor.

Fenicul (Foeniculum vulgare) are flori foarte frumoase, care dureaza mult timp. Semintele si frunzele de fenicul sunt comestibile, din ele preparandu-se salata si sos de spaghetti.

limba mielului, ca planta de bordura  salix caprea (salcia pitica)

Limba mielului si salcie pitica

Salcia pitica (Salix) este un arbust a carei tulpina atinge in jur de 6 metri si care produce un fel de matisori cu puf si polen, care apar primavara devreme. Arbustul este foarte usor de ingrijit si este potrivit pentru aranjamente florale.

Iarba ornamentala (Miscanthus, Molinia, Panicum, Pennisetum, Ophiopogon sau alta specie) este interesanta prin foliaj, textura sau culoare. Toate speciile de iarba ornamentala ofera adapost pentru insecte, inclusiv pe perioada iernii.

copyright Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

 • Trandafirul Yellow Meilove, mai mult galben solar in orice gradina

  Soi de origine franceza de trandafir floribunda, Yellow Meilove atrage atentia prin coloritul bobocilor sai mari, un galben solar, deschis, intens, care va lumina si infrumuseta orice gradina sau parc.

 • Kronenbourg, trandafirul de un rosu delicat pentru toate gradinile

  Varietate de trandafir teahibrid cu boboci mari, cu petale catifelate de un rosu palid, elegant, delicat, ce poate sa bata spre roz intens, alaturi de pete de un alb galbui, Kronenbourg poate fi plantat in orice gradina sau spatiu verde, fiind excelent si pentru parcuri, fie in palcuri mici, fie conturand borduri de culoare si prospetime.

 • Magnolia Heaven Scent, o alegere inspirata pentru orice gradina

  Cu florile sale mari, numeroase, de un roz pur spre violet deschis, palid, cu tuse albe, aceasta varietate de magnolie este potrivita pentru orice gradina sau spatiu verde, dar devine centrul de atractie si interes mai ales intr-un spatiu relativ restrans.

 • Laleaua Double Polar

  Soi cu aspect decorativ deosebit, ce devine imediat centrul de atentie in orice gradina, aceasta varietate de lalea dubla hibrida are flori de mari dimensiuni, cu o forma speciala

 • Prunele Bluefree

  Soi de prun cu productie buna si fructe relativ mari, dulci, cu o aroma puternica si un colorit placut, un violet inchis cu note indigo, Bluefree poate fi plantat practic in orice gradina, adaptandu-se usor solului si conditiilor climatice din tara noastra.


Warning: fopen(cache/7749d8f5ccb49e7535856b00da49f07e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139