Cinci motive pentru care este bine sa mancam alune de padure

Crude (preferabil pentru a beneficia din plin de calitatile nutritive) sau prajite, ca gustare sau folosite in diverse retete de desert, in salate de fructe sau, de ce nu, ca un ingredient surpriza intr-o salata de legume de toamna, alunele de padure nu sunt doar delicioase, ci si foarte sanatoase. O buna sursa de fibre, vitamine, grasimi sanatoase si proteine, acizi grasi, acid folic, potasiu sau mangan, sunt excelente atunci cand avem pofta sa mancam ceva care sa ne dea un plus de energie. Cu exceptia nefericita a celor alergici, alunele de padure sunt o excelenta gustare pentru cei mici, dar si pentru cei mari. Satioase si gustoase, trebuie totusi sa nu exageram cu portiile zilnice, mai ales daca vrem sa scapam de kilogramele in exces.

Alunele de padure sunt recomandate pentru a stimula si imbunatati digestia, pentru ca sunt o buna sursa de fibre alimentare (ca si migdalele, arahidele sau fisticul), mai ales daca sunt mancate crude. Dau mai repede senzatia de satietate, asa ca pot fi mancate si de cei care vor sa slabeasca, si au nevoie de ceva care sa ofere vitamine, energie si sa potoleasca nevoia de a rontai ceva. Sunt si o buna sursa de proteine, sarace in carbohidrati, asa ca sunt recomandate si celor care fac sport sau au o munca fizica intensa.

Cu multe vitamine, minerale si antioxidanti, tot alunele de padure sunt utile si pentru a avea un sistem imunitar mai puternic, mai ales in perioadele reci ale anului. Sunt una dintre cele mai bune surse naturale de vitamina E, combat actiunea radicalilor liberi, mentin sanatatea pielii, a sistemului osos, muscular si cardiovascular (inima va fi mai tanara si mai sanatoasa), si au un surprinzator efect antiinflamator.

Mancati des alune de padure pentru a mentine si sanatatea sistemului urinar, pentru ca reduc riscul aparitiei nisipului si a pietrelor la rinichi, o mica portie zilnica fiind utila chiar si celor care deja se confrunta cu aceste probleme.

Nu este o simpla impresie, alunele de padure chiar ajuta si creierul sa functioneze mai bine, asa ca sunt recomandate celor care se pregatesc pentru examene sau depun efort intelectual intens la serviciu. Crude, prajite, intr-o ciocolata cu alune (de ce nu) sau intr-o salata, mentin mai mult timp mintea limpede, ajuta memoria si capacitatea de concentrare, fiind de altfel recomandate si persoanelor mai in varsta tocmai datorita acestor proprietati prea putin cunoscute.

Sunt utile si pentru a mentine sanatatea si prospetimea parului sau a pielii, si nu intamplator uleiul extras din alunele de padure este folosit in industria cosmetica pentru prepararea de masti si creme. Mancati des alune de padure crude mai ales daca aveti un ten cu probleme – prea gras, prea uscat, acneic, cu pete sau zone iritate – sau daca parul este slabit, cu firele despicate si lipsit de stralucire.

Intretin o stare de spirit pozitiv, reduc efectele stresului cotidian si in plus, datorita nutrientilor, mentin si sanatatea sistemului nervos, facandu-l mai rezistent in fata presiunilor din fiecare zi. De altfel in medicina naturista sunt una dintre solutii pentru a preveni crizele depresive sau pentru a le reduce efectele nocive.

Foto: rawpixel.com

Articole asemănătoare

  • Cinci motive pentru care este bine sa mancam mai des ciuperci

    De padure sau de crescatorie, pline de savoare si cu un gust in care se intalnesc note diverse, de la cele de pamant si verdeata la cele acrisoare sau dulcegi, ciupercile sunt satioase, versatile, au relativ putine calorii si pot fi folosite pentru o gama larga de preparate.

  • Patru motive pentru care este bine sa bem sucuri de fructe

    Aromate, pastrand gustul plin de savoare al fructului preferat, proaspat stoarse din mere, citrice, struguri bine copti (iar lista poate continua), sucurile de fructe sunt bune in orice perioada a anului, si cu rare exceptii sunt recomandate tuturor ca o sursa esentiala de vitamine si nutrienti.

  • Cinci motive pentru care este bine sa mancam ciocolata neagra

    O buna sursa de antioxidanti, ciocolata neagra cu gustul ei intens de cacao, putin amarui, este un aliat esential in lupta impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi in organism.

  • Cinci motive pentru care este bine sa mancam curmale

    Sunt fructe bogate in fibre, asa ca sistemul digestiv va beneficia din plin de acest aport atat de benefic. Consumate frecvent, curmalele usureaza digestia, regleaza tranzitul intestinal si previn constipatia. Le puteti include in meniu la dejun sau ca gustare dintre mese, induc repede senzatia de satietate, dar au multe calorii.

  • Cinci motive pentru care este bine sa mancam rodii

    Este o alegere excelenta in curele de slabire, pentru ca are putine calorii, satisface pofta de dulce – sau pur si simplu poate fi aleasa cand avem nevoie sa rontaim ceva – are un gust plin, exotic, aparte, si poate fi consumata si sub forma de suc sau putem adauga samburii de rodie in salate si gustari pe baza de fructe si legume.


Warning: fopen(cache/a3148bb539d2ad4a7647e2403e4eabbc) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139