Citricele - rezervoare de vitamine si minerale

citrice

 

In majoritatea dietelor ce au ca scop ameliorarea starii de sanatate sau scaderea in greutate pe primul loc se afla consumul de fructe si legume proaspete. Daca legumele sunt consumate proaspete cu precadere in perioada de vara si mai putin in anotimpul rece, in ce priveste fructele, situatia e cu totul alta. Iarna vom gasi din belsug mere si pere autohtone, dar si fructe de import: banane, ananas, portocale, mandarine si alte fructe din categoria citricelor.

          

Citricele cu continutul lor ridicat de vitamina C, foarte utila organismului mai ales in perioada rece, sunt foarte indicate si de mare ajutor in racelile si gripele din sezonul rece. Stimuleaza si formarea acidului gastric si pepsinei, ajutand organismul sa aiba o digestie sanatoasa. Curele de slabire se bazeaza de fapt si pe aceasta accelerare a digestiei, ajutata si de pepsina, substanta care contribuie la absorbtia rapida a proteinelor. 

 

Dintre toate citricele pomelo este poate cel mai benefic din punct de vedere al calitatilor nutritive si terapeutice. Fruct originar din Asia, aparut de mai putin timp pe piata romaneasca, reprezinta de fapt un hibrid intre grapefruit si portocala.

 

            Este foarte bogat in vitamina C. Cosumand numai o jumatate de fruct, va veti aisgura 2/3 din necesarul zilnic recomandat de vitamina C. Aceasta vitamina creste imunitatea in fata afectiunilor specifice anotimpului rece, are un puternic efect antioxidant, contribuind la mentinerea tineretii organismului si a epidermei si la refacerea leziunilor tesutului epitelial.

 

Contine vitamine (B3, B5 si P), provitamina A, acid folic, dar si minerale precum calciu, magneziu, potasiu etc. Datorita acestui continut bogat in vitamine si minerale este considerat:

-un antioxidant puternic, avand  efecte benefice si atunci  cand este folosit pentru mastile de intinerire a tenului;

-un diuretic exceptional, ce contribuie rapid la detoxifierea organismului;

-adjuvant in regimurile specifice recomandate in afectiunile ficatului, datorita efectelor de detoxifiere puternica,

-tonic si stimulator al procesului digestiv

-contribuie in mod vizibil la succesul curelor de slabire datorita continutului redus de calorii la 100 de grame (44 calorii) si a actiunii de reducere a colesterolului din organism,

-amelioreaza efectele neplacute ale unor alimente grele precum carnea sau produsele de patiserie;

-catalizator si activator al acidului folic din organism,

-contribuie cu efecte pozitive asupra glandelor suprarenale.

 

Datotita tuturor acestor proprietati, putem considera pomelo impreuna cu alte citrice adevarate rezervoare de minerale si sanatate.

 

Gradinamea.ro

Foto: GradinaMea.ro

Reproducerea textului fara acordul GradinaMea.ro se sanctioneaza conform legii

Articole asemănătoare

  • O vara sanatoasa cu smoothie de citrice

    Constituind o sursa importanta de vitamine si minerale, citricele au facut in mod firesc deliciul oamenilor vreme de sute de ani. Plantele din grupa citricelor sunt arbusti fructiferi dintre care cei mai raspanditi ca plante de interior sunt lamaiul, mandarinul si portocalul.

  • Cum depinde viata sanatoasa de vitamina B12?

    In fiecare zi organismul nostru are nevoie de vitamine si minerale pentru a functiona corespunzator. Sursa de baza o reprezinta alimentele, care trebuie alese nu doar prin prisma calitatilor gustative si olfactive, ci si a rolului din schema complexa a nutritiei.

  • Beneficiile salatei de rucola

    Consumul de verdeturi este intens promovat si recomandat de medicii dieteticiceni si nutritionisti datorita, in primul rand, continutului sporit de vitamine si minerale.

  • Salata de tofu si conopida cu sos de arahide

    Pentru iubitorii de salate bogate in ingrediente nutritive, avem o reteta speciala si apetisanta: salata de tofu si conopida cu sos de arahide. Tofu de soia este un aliment cu un continut mare de proteine, iar conopida ofera un aport de vitamine si minerale organismului nostru.

  • Salata arabeasca de vinete cu ceapa rosie

    Consumul de vinete contribuie la purificarea organismului, oferindu-ne o sursa bogata de vitamine si minerale. Va prezentam in continuare o reteta apetisanta de salata arabeasca de vinete cu ceapa rosie.


Warning: fopen(cache/05ed297596ba3e66add9791dba9d779b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139