Codrul Secular Giumalau

xmlns:o="urn:schemas-microsoft-com:office:office" xmlns:st1="urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags">

 

Rezervatia paduroasa Codrul Secular Giumalau se gaseste in Carpatii Orientali, pe ramura nord-vestica a masivului omonim, si constituie una dintre cele mai apreciate atractii naturale din bazinul superior al raului Putna Mare.

  

Zona beneficiaza de un grad sporit de izolare, cele mai apropiate comunitati umane fiind dispuse la 17 km respectiv 12 km departare, gandindu-ne la satele Valea Putnei si Rusca.

 

Odata ce patrunzi in desisul racoros lesne poti aprecia vechimea arboretelor dupa caracteristicile fizice ale exemplarelor ramase in "picioare" sau dupa ale celor culcate la pamant de batranete sau de vant.

 

Padurea imbraca clina montana intre 1230 m si 1680 m, pe o suprafata de aproximativ 310 hectare, fiind alcatuita preponderent din molid, scorus, paltin de munte, plop tremurator si salcii. Limita superioara este marcata de aparitia ienuparului si a jneapanului si nu in ultimul rand de prezenta pasunilor cu vegetatie ierboasa.

 

Piscurile care domina zona sunt:  Sapele (1427 m), Ciungi (1521 m), Stegele (1630 m), Alunul (1667 m) si desigur, Giumalău (1857 m), cel mai falnic din Bucovina.

 

Asemenea oricarui habitat periclitat pe scara larga de interventiile antropice, padurea din tara noastra a pierdut in mod alarmant odata cu suprafata si numarul de vietuitoare. Ca unul dintre putinele refugii sigure, Codrul Secular Giumalau ofera adapost faunei specifice Carpatilor romanesti, din care pot fi amintite specii precum:  ursul brun, cerbul, mistretul, rasul, cocosul de munte, corbul si multe alte vietuitoare. 

 

Temperatura medie anuala la baza masivului se situeaza in jurul valorii de 4 grade Celsius, iar pe creasta scade la 2 grade Celsius, precipitatiile osciland intre 800-900 mm si 1000 mm.

 

La Codrul Secular Giumalau se poate ajunge urmand drumul European E576 suprapus cu DN17 Suceava - Vatra Dornei - Bistrita Nasaud, pana la Valea Putnei, dupa care drumul Putna Mare pana la cabana de vanatoare iar apoi drumul Sterparu.

 

 

Sursa foto

 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Rezervatia codrul secular Glodeasa

    Inaintand spre Muntii Baiului pe Valea Doftanei, in amonte de satul Traisteni drumetul intalneste codrul secular Glodeasa si rezervatia cu acelasi nume.

  • Urmele Codrilor Vlasiei au nevoie de ajutor

    Daca Transilvania se traduce prin “teritoriul de dincolo de padure”, aceasta are legatura probabil si cu legendarii Codrii ai Vlasiei care acopereau odinioara partea estica a Tarii Romanesti.

  • Codrii seculari de la Slatioara

    Clina sud-estica a masivului Rarau permanent scaldata de lumina pastreaza in taina una dintre cele mai importante rezervatii naturale din Europa.


Warning: fopen(cache/2db89898b6a52fcfd47153e5188f5831) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139