Condimente savuroase de toamna

Condimentele sunt conservate si intrebuintate, cu cateva exceptii, de-a lungul intregului an. In ciuda acestui fapt, unele pot fi atribuite si unui singur sezon. De la banalele produse de patiserie pana la specialitatile culinare cu complexitate superioara, in aceasta perioada toate au sansa sa beneficieze de savoarea condimentelor cu iz tomnatic.

Scortisoara - De-a lungul veacurilor, scortisoara a insotit cu precadere mancarurile dulci. Chiar si astazi bucataria occidentala o foloseste mai ales pentru aromatizarea produselor de patiserie.  In Orient insa, condimentul isi gaseste loc printre cele care imbogatesc gustul preparatelor culinare. Scortisoara este un condiment de toamna, insotind tocanitele picante.

Cuisoarele - Cuisoarele nu sunt altceva decat muguri floriferi ai unui arbore exotic inrudit cu eucaliptul. Disponibile de ceva vreme inclusiv pe piata romaneasca, sub diferite forme, acestea adauga profunzime si gust produselor alimentare cu ajutorul aromei picante.  

Ghimbirul - Multe persoane cred despre ghimbir ca este o radacina, insa acesta este in realitate un rizom. Condimentul este frecvent intrebuintat in retele de toamna, combinat cu: avocado, sunca, carne de porc, morcovi, varza si chiar piersici. Ghimbirul este poate cel mai versatil condiment, fiind folosit in absolut toate tipurile de preparate, de la sosuri, supe si feluri principale, pana la deserturi si bauturi.

Nucsoara - Are are aspectul unei nuci, de unde si numele de nucsoara, doar ca este de dimensiuni ceva mai reduse. Este o sora a scortisoarei, aceste doua condimente fiind adesea folosite impreuna in mancaruri mediteraneene si prajituri. In regiunile cu climat temperat, toamna nucsoara insoteste de regula: morcovul, branza, ciupercile, pastarnacul, spanacul, cartofii duci si chiar ciocolata.

 Ienibaharul - Gustul iute si aromat al boabelor de ienibahar este o combinatie intre cuisoare, nucsoara si scortisoara. In zona Caraibelor, de unde a fost adusa planta de insusi Cristofor Columb, a devenit un condiment traditional, precum si in bucataria palestiniana. Boabele se folosesc pentru aromatizarea preparatelor din peste si la marinarea carnii de porc sau de oaie.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Salata cu fructe de toamna

    Un desert incarcat de vitamine si gusturile intense ale fructelor de toamna, cu mere coapte, pere dulci, struguri, miez de nuca, alaturi de frisca si putina miere, fara a uita strugurii care au prins in boabele lor soarele si caldura verii.

  • Punci fara alcool pentru zilele de toamna

    O bautura cu gust intens de fructe, dulce si incarcata de vitamine, nutrienti si fibre, excelenta in serile de toamna si care va ajuta sistemul imunitar sa fie mai puternic si mai rezistent. Alegeti nectarul de fructe preferat, iar berea de ghimbir cu gustul acidulat si proaspat va transforma totul intr-un deliciu.

  • Cocktail de toamna cu whiskey si cidru

    Pregatiti repede o bautura pentru serile de toamna, bauta fierbinte, aromata si dulce, cu un whiskey onest si aromat alaturi de cidrul incalzit bine. Si pentru o savoare aparte puteti folosi un cidru de pere.

  • Brandusa de toamna – baza unui nou medicament impotriva cancerului

    In traditia populara, brandusa de primavara si cea de toamna sunt doua surori alungate de mama lor vitrega de acasa, in anotimpul care le-a dat numele. Vazandu-le suparate, se spune ca Dumnezeu le-a prefacut in flori, iar de atunci ele se cauta tot timpul.

  • Crizantema, podoaba teraselor de toamna

    Crizantema este o planta de toamna foarte indragita care impodobeste cu succes o terasa de toamna sau un balcon, fiind decorativa pana la inceputul iernii. Crizantemele,


Warning: fopen(cache/b5acc781039135e25bed5060bf902b35) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139