Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "ORDER" LINE 6: ORDER BY title ^ in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 40

Warning: pg_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 84

Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "AND" LINE 1: ...s WHERE langid=1 AND parent_id=1 AND q_usetype = AND status... ^ in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 40

Warning: pg_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 84
CONDIMENTELE, POTENTIALE PESTICIDE IN VIITORUL APROPIAT

Condimentele, potentiale pesticide in viitorul apropiat

 Multe cercetari au demonstrat ca pesticidele folosite astazi de gradinari nu sunt sanatoase nici pentru plante si nici pentru fructele sau legumele care ajung pe rafturile marilor magazine.

Spre exemplu, inca din 1947 sunt cunoscute efectele nocive ale DDT-ului, folosit inca si astazi pentru prepararea substantelor chimice menite sa distruga daunatorii unor culturi. Acest produs a fost chiar interzis in Statele Unite ale Americii, precum si in alte tari dezvoltate.

In tarile slab dezvoltate DDT-ul este folosit impotriva malariei si astazi, expertii in sanatate publica alegand dintre doua parti negative partea cea mai putin daunatoare pentru cetateni.

Chiar si cu efecte negative demonstrate de cercetatori, anumite cercuri inca sustin ca pesticidele puternice, obtinute pe cale chimica, sunt benefice.

Din fericire tot mai multe persoane au declarat si in continuare declara razboi pesticidelor sintetice, cautand solutii organice atat pentru gradinile de legume cat si pentru cele de flori.

Noi studii releva ca extracte din majoritatea plantelor aromatice cu care condimentam mancarea, alaturi de esente folosite in aromoterapie, ar putea deveni o alternativa sanatoasa pentru distrugerea daunatorilor care distrug culturile.

Spre exemplu extractele din rozmarin, oregano si cuisoare au castigat deja o lupta antibacteriana impotriva alterarii carnii si intoxicatiei alimentare.

In cadrul Intalnirii Ntionale a Societatii Chimice Americane ce a avut loc anul acesta cercetatori din Canada au declarat ca "explorarea folosirii unor pesticide fabricate pe baza de extrate din condimentele folosite astazi in orice casa nu se va opri".

In principal se urmareste extragerea substantelor esentiale care nu contin grasimi ci doar compusi non-uleiosi precum cetonele si aldehidele.

Noile pesticide sunt alcatuite dintr-un amestec obtinut din extracte de plante aromatice, doua sau patru, diluat in apa. Unele dintre acestea au capacitatea de a ucide insectele, iar altele le tin la distanta.

Multe culturi de rosii, spanac si capsuni au fost supuse testelor, fiind protejate de efectele nocive ale daunatorilor, in mod organic, cu pesticide obtinute din extracte de plante aromatice.

Sursa foto: 1

Articole asemănătoare

  • Strugurii si telina - in topul fructelor si legumelor contaminate cu pesticide in Franta

    ONG-ul Generations futures a publicat recent un studiu privind contaminarea cu pesticide a fructelor si legumelor consumate in Hexagon, iar cifrele s-au dovedit mult peste cele mai pesimiste asteptari, precizeaza lemonde.fr. Astfel, conform raportului 73 la suta dintre fructele analizate erau contaminate, iar in cazul legumelor procentul este de 41 la suta.

  • Cinci plante amenintate cu disparitia

    Stejarul de pluta: poate parea ciudat, dar principalul "responsabil" pentru diminuarea suprafetelor pe care se cultiva aceasta specie o reprezinta cererea in scadere.

  • Pregatirile pentru gradina de legume incep din ianuarie

    Oricine poseda o gradina ori isi doreste sa cultive legume trebuie sa se apuce de treaba chiar din acest moment.

  • Ghebele, printre ciupercile preferate ale romanilor

    Pe teritoriul tarii noastre au fost identificate peste 200 de specii de ciuperci comestibile. Dintre acestea, multe sunt cunoscute doar de specialisti, altele insa au intrat de generatii in bucataria romaneasca.

  • Ciocolata, un lux in viitorul apropiat?

    V-ati gandit vreodata ca banalele tablete sau bomboane de ciocolata ar putea sa redevina ca odinioara alimente rare? Probabil ca nu, si totusi scenariul nu este deloc rupt de realitate, ba chiar l-am putea experimenta pe propria piele in viitorul apropiat.


Warning: fopen(cache/c5a82eb62082d68c758854f456ac1194) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139