Strugurii si telina - in topul fructelor si legumelor contaminate cu pesticide in Franta

ONG-ul Generations futures a publicat recent un studiu privind contaminarea cu pesticide a fructelor si legumelor consumate in Hexagon, iar cifrele s-au dovedit mult peste cele mai pesimiste asteptari, precizeaza LeMonde.fr. Astfel, conform raportului 73 la suta dintre fructele analizate erau contaminate, iar in cazul legumelor procentul este de 41 la suta. 
 
Pentru realizarea acestui studiu au fost selectate 52 de fructe si legume consumate frecvent in Franta (si nu variantele bio, organice) pe primele locuri in acest top negativ situandu-se strugurii, mandarinele si ciresele, in vreme ce telina, andivele sau ierburile aromatice, atat de populare, au inregistrat la randul lor procente record.

Daca in trecut un astfel de studiu ar fi fost respins poate de marii producatori, care ar fi acuzat falsificarea probabila a datelor, de aceasta data toate analizele se bazeaza pe cifrele oficiale furnizate de DGCCRF (Directia Generala a Concurentei, Consumului si Combaterii Fraudelor). Testele au fost realizate pe anumite produse (fructe si legume) de la supermarketuri si angrosisti. Potrivit lui Francois Veillerette, presedintele Generations futures, este pentru prima oara cand se realizeaza o astfel de compilatie a datelor pentru o perioada de cinci ani, reprezentativa pentru piata franceza, iar rezultatele sunt un serios semnal de alarma. 
 
Cand vine vorba de fructe aproape trei sferturi din esantioanele alese pentru teste au prezentat niveluri detectabile de contaminare cu pesticide. Daca in cazul strugurilor, mandarinelor, cireselor, nectarinelor sau portocalelor peste 80 la suta din fructele testate erau contaminate, in cazul merelor, lamailor sau perelor rezultatele finale au fost doar cu putin mai mici, in jur de 70 la suta. In analiza realizata pe baza datelor furnizate de DGCCRF doar in esantioanele de kiwi, avocado si prune au fost detectate niveluri ridicate de pesticide in mai putin de 50 la suta din volumul total. Mai mult decat atat, in cazul portocalelor, cireselor sau fructelor mango acest nivel depaseste cu cateva procente maximul admis in UE. 
 
Nici legumele nu au stat mai bine in teste, desi la final aproape jumatate din varietatile examinate s-au situat sub pragul critic de 50%. In afara andivelor, loturilor de telina si celor de ierburi aromatice, din care peste 70 la suta prezentau niveluri ridicate de contaminare cu pesticide, nici cartofii, ardeiul rosu, mazarea si fasolea nu au scazut sub pragul de 50 la suta. Interesant este ca la limita de jos a topului se gasesc porumbul, conopida, cartofii dulci, ceapa, mai putin de 10 la suta din loturile examinate avand probleme.  
 

Foto: stock-free.org

Februarie 2018

Articole asemănătoare

  • Cum sa pastram fructele si legumele proaspete mai mult timp

    Merele se tin departe de caldura si umiditate sau lumina puternica (mai ales daca sunt bine coapte), ideal intr-un loc intunecat si racoros, sau pot fi puse in frigider unde rezista pana la trei, chiar patru saptamani. Dar la fel ca majoritatea fructelor si legumelor odata ce sunt tinute la rece isi vor modifica atat gustul cat si textura.

  • Ce noutati aduce sfarsitul verii in gradina de legume

    Asa cum ne-am obisnuit, la incheierea sezonului estival, reflectam la schimbarile produse in gradina de acest moment. Doar cateva zile ne mai despart oficial de toamna, iar acest lucru reiese cel mai lamurit din gradul de maturare al fructelor si legumelor.

  • De ce sa introduci sucul de telina in alimentatie

    Sucul de telina este unul dintre cele mai hidratante si nutritive produse cu care ne putem incepe ziua. Planta, folosita din timpuri stravechi in Europa ca leac, nu si-a pierdut nici astazi utilitatea, numarandu-se printre ingredientele autohtone.

  • Castraveti cu telina in saramura

    Conservele si muraturile pregatite cu migala in bucataria noastra ne vor incanta in sezonul rece, alaturi de o mancare delicioasa. Asadar, va prezentam o reteta de castraveti cu telina, in saramura.

  • Oua si rosii umplute cu crema de branza si unt

    Incepeti-va ziua cu un aperitiv sanatos si gustos, format din legume pline de vitamine. Va prezentam reteta de oua si rosii umplute cu crema de branza si unt.


Warning: fopen(cache/c1df94e2c7e208273c59d995d1aa003c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139