Copacii si florile in gradina

copaci si florile din gradinaCopacii care vor umbri gradina trebuie sa se armonizeze cu florile. Cele mai multe gradini nu sunt atat de mari incat sa trebuiasca sa se planteze copaci foarte inalti. In acest caz puteti sa plantati copaci mici sau mijlocii, dar trebuie sa tineti cont ca si acestia fac umbra. Exista flori si arbusti care nu au nevoie de foarte mult soare, ba chiar le place mai mult umbra.

 

Florile si unii arbusti care nu au nevoie de lumina directa a soarelui pot fi plantati direct sub copaci, la o distanta corespunzatoare unele de altele, pe cand alte plante care au nevoie de soare si nu pot fi plantate in acele locuri. Copacii care au dimensiuni nu prea mari si pot fi plantati in gradini mai mici sunt: artarul, ienuparul, betulaceele si salcamul galben.

 

Magnolia isi deschide petalele primavara, iar brandusa de primavara si narcisa la fel, asa ca daca sunt plantate langa copac, ii vor face concurenta inutila. Magnolia nu are foarte multe frunze si din aceasta cauza nu face umbra. Lalelele arata alaturi de scumpie extraordinar, in timp ce dalia aproape ca nici nu se observa in compania scumpiei, care are niste frunze foarte frumoase.

 

Langa copacii care stralucesc periodic prin culorile lor deosebite, e recomandat sa plantati flori care nu infloresc odata cu copacul. Alaturi de liliac e bine sa plantati flori de toamna si langa artar pe cele de vara, pentru ca artarul isi arata florile minunate toamna.

 

Copacii vesnic verzi asigura un fond linistit pentru florile din gradina, culoarea lor aducand viata in gradina si o imagine pitoreasca, dar in acelasi timp au si rol de protectie - acele uscate se folosesc la compost si la protejarea plantelor mai sensibile pe timpul iernii.

  

Nicoleta Oprea

februarie 2007

Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

 • Cum puteti folosi resturile din bucatarie in gradina

  Cojile de ou ajung invariabil sa fie aruncate, dar pot fi utilizate in gradina pentru a oferi pamantului un plus atat de necesar de calciu, fie ingropate in sol in apropiere de flori, legume sau arbusti, fie tinand cojile in apa si folosind apoi lichidul pentru a stropi gradina.

 • Trucuri si idei pentru gradina

  Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.

 • Flori bulboase de vara

  Vara poate aduce o adevarata simfonie de parfumuri si culori in gradina daca plantam o varietate mare de flori.

 • Activitati recomandate si nerecomandate in gradina la inceput de toamna

  Gradinaritul la sfarsit de vara si inceput de septembrie cu greutate poate fi considerat munca. Insasi ideea ca vremea se va racori continuu, pana ce iarna va acoperi intreaga tara cu mantia-i alba, obliga oamenii sa savureze cu o intensitate mai mare clipele petrecute acum in gradina.

 • Sadirea bulbilor si a tuberculilor in gradina

  Acum este perioada potrivita sa punem bulbii si tuberculii in pamant, astfel mai tarziu vom avea o gradina vesele si plina de culoare. Narcisele, lalelele sau coroana


Warning: fopen(cache/d2f2d5b413f2cba3ab2fd07a5c2a6a47) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139