Crinii – podoaba minunata a gradinii

Majoritatea crinilor pot fi plantati in gradina fara nicio problema incepand cu primele zile ale primaverii. Astfel gradina dvs. va fi foarte colorata si frumos impodobita pe tot parcursul anotimpurilor calde.

Crinii se numara printre cele mai vechi flori de gradina, fiind inca in Roma si Grecia Antica de neinlocuit in impozantele parcuri de acolo. Nici pana in zilele noastre aceste plante nu si-au pierdut din popularitate, deoarece oriunde isi etaleaza delicatele petale trezesc admiratia oricui. In Evul Mediu crestinii considerau crinii albi ca fiind simbolul puritatii.

Majoritatea speciilor de crin pot fi sadite toamna sau primavara, exista insa si unele specii care trebuie puse obligatoriu vara in pamant. Daca doriti ca gradina dvs. sa arate impecabil pe tot parcursul verii, indicat este sa plantati crinii in perioada martie – mai la un interval de 10 zile. Adica plantati o serie de bulbi, iar ce-a de-a doua serie o plantati 10 zile mai tarziu. Astfel vara vor inflori pe rand, iar cand se ofileste floarea unui crin, imboboceste un altul.

Majoritatea crinilor prefera un loc insorit. Ideal ar fi ca bulbii sa se afle la umbra celorlalte plante si frunze din strat, deoarece astfel sunt feriti de radiatile solare si de o incalzire prea mare. Cine nu are norocul de a detine o gradina, poate sadi bulbii direct in ghivece. Acestea arata foarte frumos in interiorul casei sau pe balcon.

Recomandat este ca in ghivece sa alegem o specie mai mica, spre exemplu “Avignon”, “Cordelia”, “La Reve” sau “Marco Polo”. Acestea cresc maxim 70 cm. poate fi luata in vedere si “Mona Lisa” care ajunge la 40 cm inaltime.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Magnoliile Honey Tulip

  Soi mai rar intalnit de magnolie originar din Noua Zeelanda, cu flori mari in forma de cupa si un colorit interesant, un alb crem spre galben palid, Honey Tulip poate fi acel arbust ornamental ce devine repede piesa de rezistenta a gradinii sau o necesara completare pentru un spatiu verde unde se simte nevoia unui plus de eleganta si cromatica.

 • Toamna. Cateva lucrari de sezon in gradina

  Cand toti se pregatesc sa adune recoltele - daca nu au facut-o deja-, cand natura isi face socotelile pentru a intra in hibernare, mai sunt si unele exceptii de la regula. Lucrarile care incep in acest sezon au legatura in special cu activitatea de intretinere a gradinii si nu sunt mai putin importante daca dorim sa atingem cele mai bune rezultate.

 • Amenajarea gradinii: jocul creativ cu plante, culori si forme

  Meditereanean sau asiatic? Contrastant sau nu? In cele ce urmeaza va vom da cateva sfaturi raspunzand la cele mai frecvente intrebari cu privire la amenajarea corespunzatoare a gradinii si la ce se poarta in acest domeniu

 • Gradina Botanica a Universitatii din Bologna

  Gradina Botanica a Universitatii din Bologna, din orasul cu acelasi nume, este una dintre cele mai importante de pe teritoriul Italiei avand o varsta greu de egalat in Europa.

 • Strategii de aranjare a gradinii de vara

  Nu va limitati doar la plante cu flori, alegeti si ierburi aromatice.


Warning: fopen(cache/ef383a0ce4d5dcd9aeba5d2105cad614) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139