Cum sa pregatiti plantele pentru iarna

1. Daca tineti ghivecele cu flori pe balcon sau in gradina nu uitati sa le aduceti in casa atunci cand noptile incep sa fie reci. Asezate fie intr-un hol unde aveti suficienta lumina, in apropierea ferestrelor, oriunde temperatura este relativ constanta - nici prea ridicata, nici prea scazuta - nivelul de umiditate al aerului este de 40-50 la suta (luati in calcul faptul ca un calorifer fierbinte scade acest procent, uneori surprinzator de mult) si nu sunt curenti de aer de la o aerisire sau un geam lasat deocamdata putin deschis. Nu uitati sa urmariti cu atentie mai ales in primele zile plantele pentru a vedea cum si mai ales daca s-au acomodat noilor conditii, udandu-le si chiar pulverizand putina apa pe frunze daca dau semne ca incep sa se ingalbeneasca si alegand locul cu suficienta lumina. Cat despre cele deja plantate in gradina, de la caz la caz, le puteti acoperi inainte de prima zapada cu sticle de plastic taiate la jumatate, borcane sau ghivece intoarse.  
 
2. Nu tineti plantele langa radiatoare, calorifere, langa guri de aerisire sau in locuri unde exista diferente mari de temperatura de la zi la noapte. Chiar si speciile rezistente nu se pot acomoda prea bine temperaturilor foarte scazute din perioada rece, iar variatiile fie si de cateva grade pot usca floarea preferata. Iar cand vine vorba de plantele care au nevoie de lumina si soare le puteti muta de pe pervazul ferestrei pe o masa asezata in apropiere. Iar cactusii, de exemplu, desi poate ca v-ati astepta sa prefere caldura, se simt cel mai bine in lunile reci intr-o zona mai mult racoroasa, dar avand suficienta lumina solara. 
 
3. Chiar daca a venit sezonul rece plantele au in continuare nevoie de atentie, desi ritmul de crestere va fi mai lent. Udati-le de cate ori este nevoie, taiati frunzele uscate si partile moarte, intretineti-le asa cum ati facut-o si in perioada verii pentru a le pastra forma. Si daca in casa este totusi prea cald puteti din cand in cand sa udati un burete in apa la temperatura camerei si sa stergeti usor frunzele plantelor care par ca au nevoie de mai multa hidratare. 
 
4. Aveti in acelasi timp grija sa nu udati prea mult florile pe care le tineti in casa pe perioada iernii. In aceste luni plantele vor creste mai lent, asa ca nu este nevoie sa incercati fortarea ritmului natural cu foarte multa apa (veti obtine pana la urma rezultatul contrar) si nutrienti de care foarte probabil floarea preferata nu are nevoie.  
 
5. Este iarna si credeti ca ati scapat macar pentru o perioada de bolile si daunatorii ce pot afecta plantele din casa. Nimic mai fals. Supravegheati fiecare planta pentru orice semn ca ceva este in neregula, si nu uitati ca daca plantele decorative pot schimba radical in bine interiorul locuintei este nevoie si de efort pentru a le mentine sanatoase. Un prim pas ar fi ca orice noua planta pe care o adaugati "colectiei" sa fie tinuta separat de cele mai vechi 10 pana la 14 zile si verificata zilnic.

Foto: gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Cum prevenim diabetul zaharat tip 2?

    Exista obiceiuri alimentare la care foarte multe persoane nu pot sau nu vor sa renunte nici in ruptul capului. Consumul de dulciuri este unul dintre acestea, cu toate ca riscurile sale sunt bine cunoscute. Inainte ca diagnosticul sa fie ingrijorator, medicii ne recomanda sa invatam cum sa gestionam problema pentru a evita diabetul zaharat tip 2.

  • Salata hranitoare de iarna cu carne de vita si spanac

    O salata hranitoare pentru sezonul rece este binevenita in orice moment al zilei. De aceea va propunem sa pregatiti salata de iarna cu carne de vita si spanac.

  • Peeling-ul. Cum sa ne pregatim pielea pentru intampinarea verii

    In acest sezon – primavara – trebuie sa avem mai multa grija de pielea noastra, sa o pregatim pentru vara si pentru soarele dogoritor

  • Magia unei gradini de plante aromatice

    Gandindu-va sa abordati si un alt stil de gradinarit, unul care sa va faca sa priviti cu drag gradina si totodata sa folositi plantele pentru mancaruri si bauturi sanatoase, ideea de design capata noi valori.

  • Pregatiti-va plantele de iarna

    Toamna, cand temperatura scade tot mai mult indreptandu-se spre zero grade cu pasi repezi inseamna ca a sosit timpul sa pregatiti plantele pentru iarna.


Warning: fopen(cache/8a839db905d047d19a4d15d653b749fc) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139