Cum tratam insolatia?


Insolatia reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ale sezonului estival.  Persoanele care sufera de insolatie se confrunta cu dureri de cap, stari de lesin, epuizare, arsuri la nivelul pielii, convulsii si in cazuri extreme cu halucinatii, aparute pe fondul nerespectarii unor reguli minime de precautie. Din acest motiv, o victima a insolatiei are nevoie intotdeauna de atentie medicala imediata.

Oamenii nu au toti aceeasi vulnerabilitate la soare, depinzand in mare parte de varsta, de pigmentul pielii si de starea de sanatate.  Totodata, unele afectiuni cresc riscul unei persoane de a face insolatie. Obezitatea, afectiunile glandelor sudoripare, diabetul zaharat, deshidratarea, malnutritia, hipotensiunea, bolile cardiovasculare, sunt tot atatea elemente care fac dificila capacitatea organismului de a regla caldura.

Exista doua tipuri de insolatii provocate de soare: cea clasica si cea de efort.  Factorii care predispun la primul tip sunt: vremea umeda si umiditatea aerului, expunerea indelungata la razele solare (in special a capului) si deshidratartea. Pentru cel de-al doilea tip, factorul specific este activitatea fizica intensa. In cazurile mai putin grave, cand insolatia se instaleaza neasteptat, exista unele actiuni ce pot ameliora simptomele: in primul rand, scoaterea persoanei cu insolatie din soare si mutarea acesteia intr-o camera racoroasa ori la umbra, scaderea temperaturii corporale, masarea mainilor si picioarelor pentru stimularea circulatiei sanguine si, desigur, rehidratarea. Se recomanda consumarea a 1-2 litri de apa in primele doua ore de la aflarea pricinii simptomelor.

Pentru a scapa de simptomele insolatiei, ai nevoie de un amestec de decoct din frunze si fructe de paducel (4 picaturi), decoct de afin (4 picaturi), fruze de urzica (4 p.), papadie (1-2 p.), scoarta de salcie (1 p.), flori de sulfina (1 p.) si talpa gastei (1 picatura). Consuma aceasta mixtura intr-o cantitate de 200 ml, de 2-3 ori pe zi.

Sursa foto: hercampus.com

I. C.

 

 

Articole asemănătoare

  • Cum prevenim diabetul zaharat tip 2?

    Exista obiceiuri alimentare la care foarte multe persoane nu pot sau nu vor sa renunte nici in ruptul capului. Consumul de dulciuri este unul dintre acestea, cu toate ca riscurile sale sunt bine cunoscute. Inainte ca diagnosticul sa fie ingrijorator, medicii ne recomanda sa invatam cum sa gestionam problema pentru a evita diabetul zaharat tip 2.

  • Cand si cum trebuie plantat corect un mar

    Fara umba de indoaiala, marul este cel mai popular fruct autohton si unul dintre cele mai agreate la nivel mondial. Forma perfecta, culoarea apetisanta, aceeasi cu a pasiunii, si gustul l-au transformat intr-un adevarat simbol al tentatiei, dupa cum reiese chiar din anecdota biblica a primilor oameni, Adam si Eva.

  • Cum recunosti mierea de calitate

    Apicultura este una dintre cele mai vechi indeletniciri. Mierea la popoarele antice din bazinul Mediteranei, cum si la cel al getilor numerosi din nordul Dunarii, era considerata un dar al zeilor oferit muritorilor.

  • Cum preparam in casa branza de vaca?

    Produsele lactate se numara printre acele alimente de care nu trebuie sa ne lipsim decat in cazuri exceptionale, cum ar fi daca suntem alergici sau daca medicul ne-o cere din anumite ratiuni medicale.

  • Alergia solara si efectele adverse

    Din ce in ce mai multe persoane, in special doamnele si domnisoarele, merg cu regularitate la solar, pentru a intampina vara asa cum se cuvine.


Warning: fopen(cache/0911ca422128fd2e4678c8e53c70cbdf) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139