De ce flori ne bucuram in noiembrie?

Desi vremea devine tot mai intunecata si mai rece in noiembrie, exista unele flori care prospera chiar si in aceste conditii dificile. Spre incredintare va prezentam o lista a celor mai populare flori care se intalnesc in perioada aceasta a anului in gradinile zonelor temperate ale globului. Speram sa va inspire si sa va foloseasca pe mai departe!

Acacia fimbriata (Mimosa) - are frunze compuse cu foliole fin divizate, iar petiolul poate avea spini sau tepi ascutiti la baza. Florile mici de culoare alba sau galbena, adesea parfumate, contin multe stamine ce le confera un aspect pufos.  

Aconitum – este o planta erbacee perena originara din partile muntoase ale emisferei nordice. Creste in solurile cu umiditate mare insa trebuie sa beneficieze de un drenaj bun. Florile inalte au o viata lunga dar sunt otravitoare.

Alstroemeria (Crinul Peruvian) – o floare extrem de populara intre cele care infloresc tarziu, apreciata mai ales pentru aspectul bicolor. 

Anemonele – au o arie larga de raspandire in emisfera nordica, cresc in flora spontana sau sunt cultivate ca plante decorative.Cultura se infiinteaza toamna sau primavara devreme, in februarie-martie. Cele mai intalnite culori sunt: rosu, albastru, roz, violet si alb.   

Calendula (Galbenelele) - sunt plante anuale, rar bienale, cu inflorire de lunga durata care iubesc locurile insorite. Spre finalul toamnei, planta intra in starea vegetativa si inceteaza sa mai produca flori. Pe langa proprietatile decorative, mai este apreciata pentru usurinta cu care se inmulteste si pentru proprietatile sale terapeutice.


Putuniile – in ciuda aspectului delicat pe care il au, petuniile rezista cu stoicism la conditiile intalnite pana toamna tarziu. Planta are cerinte minime in privinta solului, insa trebuie crescuta intr-un loc batut de soare. Florile de petunie au forma de palnie si sunt monocrome sau pestrite.  


Ecklon ex Klatt (Freziile) - Freziile sunt plante erbacee, perene, cultivate adesea in gradina pentru aspectul gingas si parfumul lor placut. Sunt folosite in diverse aranjamente florale, singure sau combinate cu alte specii de flori sau ramuri inflorite.

Daliile – sunt printre ultimele flori intalnite la sfarsitul toamnei in gradina, si sunt disponibile intr-o paleta variata de culori: roz, alb, rosu, galben, mov etc.  Pentru a continua sa infloreasca pana tarziu, este important ca bulbii acestei plante sa fie ingropati in pamant la o adancime de aproximativ 30 cm.


Polianthes tuberosa (Tuberozele) – florile de tuberoza nu au intampinat dificultati in a se adapta la conditiile climatice ale tarii noastre desi provine tocmai din Mexic. Florile se pot dezvolta de primavara pana toamna tarziu. Parfumul imbietor pe care il elibereaza se intensifica odata cu lasarea noptii.

Gerbera – se cultiva de obicei in sere si este o floare taiata extrem de indragita. Poate fi plantata si in gradina, fie in ghivece individuale, fie la un loc cu alte specii, in ghivece decorative. Gerbera infloreste intreaga perioada a anului si variaza foarte mult in privinta culorii de la un hibrid la altul: de la alb, galben ori portocaliu pana la violet sau purpuriu.

Sursa foto: wikipedia.org  

I. C.

Articole asemănătoare

  • De ce este bine sa bem ceai negru

    Baut simplu, cu zahar sau miere, cu sau fara lapte (pentru cei care prefera aceasta varianta) sau, de ce nu, cu o felie de lamaie, ceaiul negru ofera in fiecare zi organismului mai multe beneficii, unele surprinzatoare, in afara aromei si gustului usor de recunoscut.

  • Schimbarile de temperatura nu ne imbolnavesc

    Chiar daca zilele mohorate vor mai dura pana la jumatatea lunii martie sau chiar inceput de aprilie, calendaristic am intrat in primavara.

  • De ce ingalbenesc frunzele toamna?

    V-ati intrebat vreodata de ce isi schimba culoarea frunzele arborilor de foioase dupa sosirea toamnei? Ei bine, au facut-o cercetatorii care activeaza in domeniul biologiei si au cautat sa dea un raspuns fenomenului.

  • Sa ne bucuram in gradinile noastre de ultimele raze ale soarelui

    Desi afara temperaturile sunt peste zi inca ridicate, in zorii zilei sau atunci cand apune soarele suntem invaluiti de un aer racoros

  • Cresterea plantelor agatatoare

    Cand spuneti rudelor sau prietenilor ca va pasioneaza gradinaritul, acestia sunt interesati de ce flori sau legume cresteti, ilustrand imaginea unei mici gradini ce se intinde pe o suprafata nu foarte mare.


Warning: fopen(cache/53dd093805e04c525369445ba83e3fe6) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139