Schimbarile de temperatura nu ne imbolnavesc


Chiar daca zilele mohorate vor mai dura pana la jumatatea lunii martie sau chiar inceput de aprilie, calendaristic am intrat in primavara. Cu totii asteptam nerabdatori primele raze calde de soare insa totodata ne temem de un lucru: sa nu ne imbolnavim.

Schimbarile de temperatura constituie unul dintre cele mai invocate motive pentru care oamenii sustin ca se imbolnavesc pana la trecerea definitiva la noul anotimp. Dar avem, oare, suficiente motive sa fim retinuti cu privire la modificarile de temperatura? Noi spunem ca da, cei mai multi dintre medici sustin ca nu. Lucrurile sunt mai nuantate decat se crede in popor.

Daca dam crezare specialistilor, acesta este unul dintre miturile cele mai inradacinate in constiinta noastra. Oamenii au facut fata de mii de ani schimbarilor de mediu petrecute chiar la nivel planetar. Este suficient sa amintim ultima glaciatiune din timpul Cuaternarului, in urma careia aproape jumatate din Europa a fost acoperita cu gheata si zapezi permanente, pentru a constata ca aceasta – si cele care vor mai fi fost - nu a insemnat sfarsitul civilizatiei umane.

Omul prin constitutia sa intelectuala este cea mai adaptabila fiinta de pe Terra. Asadar, nu trebuie sa punem toate imbolnavirile pe seama unor schimbari banale de temperatura. Multi dintre cei care se imbolnavesc, fie sunt prea grabiti si renunta la hainele groase intr-un moment inoportun, fie sunt victimele expunerii  la factori alergogeni.

Privind retrospectiv, probabil ca numarul celor morti de frig in timpul celor patru ere glaciare a fost mai mic decat numarul victimelor ciumei bubonice din perioada Evului Mediu, fiindca de frig omul se putea apara confectionandu-si haine ori adapostindu-se, dar de virusuri sau bacterii nu.

Daca prezentati simptome precum mancarimi la nivelul pielii, tuse, stranut, este posibil sa va confruntati cu o alergie sau sa fi contactat un virus. Pentru a evita imbolnavirile consumati o cantitate cat mai mare de fructe ce contin vitamina C: suc de lamaie, portocale, mandarine, etc. De asemenea, un rol decisiv in consolidarea sistemului imunitar la inceput de primavara il are vitamina D.

Vitamina soarelui este sintetizata in mare parte in piele, cand tesutul epitelial intra in contact cu razele UV. Astfel sunt activate celulele care combat si care distrug virusii, fiind indispensabile pentru sistemul imunitar. 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cinci remedii naturiste pentru lipsa de pofta de mancare

    Poate ca suntem doar foarte obositi, stresati, simtim nevoia unei schimbari in viata personala, evenimentele par sa se adune tot mai repede, ne-am obisnuit cu diete repetate de slabire, nu facem suficienta miscare.

  • De ce nu este benefica pentru gradina caldura de afara iarna

    Temperaturile inregistrate la inceputul acestui an in Romania si in alte state europene par a confirma teoria incalzirii globale. Dar pentru a nu trage concluzii pripite ar fi bine sa mai asteptam cel putin pana in luna martie, fiindca iarna e departe de a-si fi spus ultimul cuvant.

  • Culoarea legumelor sanatoase de toamna: portocaliu

    Portocaliul nu este o culoare intalnita frecvent in natura, dar ea se asociaza in majoritatea situatiilor cu alimentele sanatoase. Toamna, cand frunzele palesc in nuante de orange, nutritionistii ne sfatuiesc sa facem recurs la cele mai importante trei produse de sezon: morcov, cartoful dulce si dovleac.

  • Cum preparam in casa branza de vaca?

    Produsele lactate se numara printre acele alimente de care nu trebuie sa ne lipsim decat in cazuri exceptionale, cum ar fi daca suntem alergici sau daca medicul ne-o cere din anumite ratiuni medicale.

  • Menopauza nu este o boala!

    Menopauza reprezinta un proces natural, care nu trebuie sa ne schimbe viata radical, de aceea nu trebuie sa ne speriem atat de tare


Warning: fopen(cache/8456a041a2c1f09f396b3d36cd40de1f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139