Dieta vegetariana, reteta succesului pentru genii?

 Dieta vegetariana este bine cunoscuta ca fiind una ce aduce sanatatii o sumedenie de beneficii. Cercetarile au aratat pana in prezent ca vegetarienii sunt in mare masura feriti de bolile cardiace, de hipertensiune, obezitate, diabet, tulburari intestinale, pietre la rinichi sau fiere, osteoporoza si diverse forme de cancer.

Totodata regimul vegetarian a fost folosit si pentru tratarea diverselor boli, inclusiv artrita reumatoida sau sindromul nefrotic.

In 1986, doi cercetatori, Dickerson si Davies, au studiat indeaproape perechi de vegetarieni si perechi care consumau si carne, pentru a le observa starea generala a sanatatii.

Concluzia la care s-a ajuns a fost ca 22% din vegetarieni ajung sa faca vizite de scurta durata la spital, iar restul de 78% care au in alimentatie inclusa carnea ajung la spital unde isi petrec mai mult timp pentru investigatii sau tratamente.

O reteta tipic vegetariana se potriveste cu recomandarile sanatoase ale expertilor in nutritie care recomanda o alimentatie cu consum redus de grasimi, ridicat de fibre, carbohidrati si fructe proaspete.

Raportul CNEN (Comitetul National de Educatie si Nutritie) din 1983 din Regatul Unit recomanda un consum cat mai scazut de grasimi si crescut de grasimi saturate si polisaturate. De asemenea raportul recomanda si un consum ridicat de sare, zahar, carbohidrati si fibre.

Dietele vegetariene au fost adoptate si in vremurile de demult de mari oameni pe care istoria ii pomeneste si astazi ca fiind genii universale, implicate in domenii variate.

Un exemplu este Leonardo da Vinci. Putini stiu ca acesta refuza sa consume carne.

In "Lucrarile de literatura ale lui Leonardo da Vinci", publicate in 1883 de Jean Paul Richter aflam ca Leonardo a fost vegetarian daca ne luam dupa pasajul unei scrisori pe care Andrea Corsali a trimis-o catre Giuliano de Medici: "niciun domn pe care-l cheama Guzzarati nu mananca nimic ce are sange asemeni lui Leonardo da Vinci al nostru", spunea ea.

In "Leonardo da Vinci, artist, ganditor si om de stiinta", Eugene Muntz sustinea ca intr-adevar "din scrisoarea lui Corsali reiese ca Leonardo nu manca deloc carne, el se hranea doar cu legume, asemeni multor oameni care au adaptat de-a lungul timpului stil de viata vegetarian".

"Descoperind viata lui Leonardo da Vinci" ne spune prin cuvintele autorului Serge Bramly ca "Leonardo a iubit atat de mult animalele incat a devenit vegetarian".

Articole asemănătoare

  • Ceai de cuisoare cu scortisoara

    O reteta simpla pentru un ceai sanatos, cu surprinzatoare efecte pentru sanatate. Cuisoarele aromate nu au doar un gust interesant, ci si antioxidanti, vitamina C, fibre, magneziu si calciu. Infuzia imbunatateste digestia, ajuta in racelile obisnuite pentru a calma simptomele neplacute, este recomandata celor care vor sa scape mai usor de kilogramele in plus si mentinea pielea mai tanara si mai sanatoasa. Cuisoarele intregi vor fi sfaramate intr-un mojar si pentru un plus de aroma adaugati scortisoara si (pentru cine prefera) un pic de pudra de ghimbir sau ghimbir proaspat, ras cat mai fin.

  • Rulada Pavlova pentru ziua de 8 martie

    Rulada Pavlova este o reteta perfecta pentru sarbatori si zile speciale. Gradul redus de dificultate si gustul ademenitor fac din ea candidata perfecta pentru ziua de 8 martie.

  • Paste cu cascaval si nucsoara la cuptor

    O reteta apetisanta pentru o masa gustoasa este cea de paste cu cascaval si nucsoara la cuptor. Ingredientele le gasiti in cele de mai jos:

  • Slabitul. 5 greseli intalnite frecvent

    Greselile de alimentatie sunt inevitabile, chiar si atunci cand dorim sa urmam o dieta cat mai echilibrata pentru a pierde in greutate.

  • Paste mediteraneene cu ardei si busuioc la cuptor

    O reteta ideala pentru o masa consistenta este reteta de paste mediteraneene cu ardei si busuioc la cuptor.


Warning: fopen(cache/595f4b57e73e0ca039f9905e7ccefbc4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139