Eternele muscate - inflorire generoasa in culori variate

muscate

 

Muscatele, decorative atat prin florile lor cat si prin frunzele ce prezinta forme deosebite, sunt plante rustice, in general de apartament, foarte usor de ingrijit, motiv pentru care se gasesc adesea in atentia noastra.  Tolereaza usor cele mai variate conditii de umiditate, caldura si lumina. Este cunoscuta capacitatea lor de a rezista la perioade lungi de arsita, seceta prelungita, dar si frig extrem si lumina redusa.

 

Totusi pentru a inflori abundent si in mod continuu au nevoie de lumina intensa, chiar cateva ore de soare pe zi si o temperatura minima de 18 grade Celsius. Daca le puteti oferi acest minim de conditii, va veti putea bucura de florile lor tot timpul anului, chiar si iarna, atunci cand majoritatea plantelor intra in repaus.

 

Desi sunt considerate plante de interior, in zonele cu ierni blande, fara geruri puternice, pot fi cultivate si afara ca plante de gradina, potentand cu frunzisul lor catifelat si florile viu colorate, imaginea gradinii din primavara, pana toamna tarziu.

 

Nu au cerinte ridicate fata de substrat, crescand la fel de bine in pamant de gradina, dar si in amestecuri pe baza de turba si compost de frunze. Va trebui insa sa le acordati o ingrijire relativ diferita daca le plantati in pamant obisnuit de flori (din comert).

 

Au nevoie de o aerisire foarte buna, exemplarele de ghiveci vor inflori mai bogat si se vor dezvolta mai frumos daca sunt tinute in balcoane cu o ventilatie ridicata, pe terase insorite sau chiar in jardiniere, pe marginea exterioara a balcoanelor.

 

Muscatele sunt foarte rezistente la boli, dar spatiile inchise, cu aer extrem de uscat vara sau dimpotriva foarte umed si mai ales rece rece, pe timpul iernii, favorizeaza aparitia unor boli specifice.

 

In functie de aspectul florilor si al frunzelor, intre cele mai cultivate specii se disting: Pelargonium zonale sau hortorum - muscata comuna, cu nenumarati hibrizi, cu frunze rotunde, flori divers colorate, de marime medie si port drept, Pelargonium grandiflorum sau domesticum - cu flori foarte mari (dupa cum precizeaza si numele) si frunze cu margini dintate, de asemeni cu crestere verticala, si Pelargonium peltatum - cu fori mici stelate, frunze asemanatoare celor de iedera si port curgator, pendent.  Desi asemanatoare ca flori, speciile de mai sus difera intre ele prin perioada de inflorire, modalitatile de propagare si prin rezistenta la boli.

 

Pelargonium peltatum este poate cea mai cautata datorita portului curgator ce imbraca elegant, ca niste ghirlande incarcate de flori, ghivecele sau cosurile suspendate in care este cultivata. Infloreste aproape tot timpul anului. Se inmulteste foarte greu prin butasire, o solutie de preferat fiind semintele.

 

Pelargonium zonale este cea mai des vazuta la geamurile caselor si apartamentelor de bloc. Fiind cu predilectie planta de interior, are deasemenea o perioada lunga de inflorire, putand produce flori chiar si iarna, daca i se asigura ceva soare si un strop de caldura. Este usor de inmultit, atat prin butasirea lastarilor dar si prin seminte.

 

Pelargonium grandiflorum, numite si muscate regale sunt si ele cautate datorita florilor deosebite, adesea in combinatii de culori si nuante diferite. Metoda de propagare recomandata este butasirea lastarilor terminali.

 

Daca in conditii de interior, datorita umiditatii ridicate si ventilatiei insuficiente, pot fi atacate de musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), sau se pot imbolnavi de mucegaiul cenusiu Botrytis cinerea), exemplarele cultivate afara sunt ceva mai ferite de aceste inconveniente. Tocmai din aceste motive, este de preferat sa tineti muscatele afara - in gradina, pe terasa sau in balcoane cu geamuri larg deschise, ori chiar in jardiniere, agatate in afara balcoanelor.

 

Oriunde veti alege sa le asezati, va vor incanta luni in sir, cu florile lor vesele si frunzisul variat.

 

Iunie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

Foto: V.S.

Articole asemănătoare

  • Intretinerea gradinii in luna noiembrie

    Gradina poate fi frumoasa si in penultima luna a anului calendaristic, noiembre, in culori iernatice. Chiar daca este putin cam devreme sa stim ce ne rezerva anotimpul rece, un lucru este cert: animalele din gradina vor avea nevoie de ajutor, chiar si daca va fi o iarna blanda.

  • Craciun cu muscate la ferestre

    Un mesaj cu urari pentru noul an sosit la redactia Gradinamea.ro a fost insotit de o poza cu .... muscate la ferestre, in Ajunul Craciunului, 2008.

  • Limonium sinuatum - pentru decor cu flori uscate

    Nelipsita din decorurile cu flori uscate, dar utilizata foarte des si in aranjamente cu flori proaspete, Limonium sinuatum este apreciata pentru inflorescentele sale deosebite, in culori variate, dispuse in ciorchini rasfirati.

  • Caldaruse in culori si forme deosebite

    Plante perene erbacee, cu crestere rapida, dezvolta tufe bogate de frunze cu tenta albastrie. Din mijlocul frunzelor se inalta tije subtiri ce sustin buchete de flori.

  • Primulele - flori gingase si colorate in case si gradini

    Necesita oarecare atentie si ingrijire, fiind cultivate deopotriva ca plante de gradina sau de interior. Mai des intalnite in florarii sunt Primula officinalis, P. vulgaris, P. obconica si P. malacoides, extrem de florifere si in culori variate si intense.


Warning: fopen(cache/46ca75efc6f01ee9bdff5ec17e851f1b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139