Intretinerea gradinii in luna noiembrie

Gradina poate fi frumoasa si in penultima luna a anului calendaristic, noiembre, in culori iernatice. Chiar daca este putin cam devreme sa stim ce ne rezerva anotimpul rece, un lucru este cert: animalele din gradina vor avea nevoie de ajutor, chiar de va fi o iarna blanda.

Inainte sa vina vremea rea, faceti tot ce va sta in putinta ca sa usurati viata animalelor din gradina peste iarna. Totodata, incercati sa nu neglijati nici plantele sau propria sanatate. Frunzele uscate sau inca verzi se pot folosi la gramada cu compost ori pentru a acoperi straturile de flori care au nevoie de caldura peste iarna.

Legumicultura poate aduce satisfactii cu conditia sa fie respectate cateva reguli simple. Una dintre acestea vizeaza pregatirea solului pentru cultivarea legumelor. Un solar poate fi capabil de a asigura o parte din hrana, de la legume si salate proaspete in timpul iernii pana la struguri parefumati in timpul verii. Acum este momentul optim de plantare a arbustilor care-si pierd frunzele.

Pomii pot fi tunsi indata ce frunzele lor au cazut. Aceasta este numita tundere de intinerire. Recoltati ultimele fructe si legume din propria productie. Puteti lasa pe teren doar cateva verze pentru a da culoare gradinii peste iarna. Cel mai bun moment pentru a planta pomi este jumatatea lui noiembrie. Indepartati frunzele lor inainte de plantare.

Puteti sa plantati bulbii in orice fel de sol, cu exceptia celui care este extrem de umed. Bulbii nu agreeaza umezeala in exces, asa ca un drenaj bun al apei este obligatoriu. Daliile si alte plante bulboase se dezgroapa; vreascurile de conifere se pregatesc pentru acoperirea altor plante.

Continuati transportul gunoiului de grajd si pregatiti mai departe rasadnitele, amestecurile nutritive si intregul inventar gradinaresc.


I. C.

Articole asemănătoare

 • Intretinerea gradinii in prima luna din an

  Ca orice luna din an, chiar de intruchipeaza iarna prin excelenta, Ianuarie vine cu lucruri mai mult sau mai putin importante de realizat in gradina.

 • Ingrijirea gradinii in luna decembrie

  In luna decembrie, probabil ca ultimul lucru la care s-ar putea gandi cineva este munca in gradina. Din fericire, lista pentru gradina in aceasta luna este, mai degraba, o insiruire de lucruri pe care sa nu le faci.

 • Gradina mea in luna octombrie

  In gradina se gaseste mereu cate ceva de facut si cu atat mai mult in luna octombrie cand, incet dar sigur, ne apropiem cu pregatirile de iarna.

 • Gradina mea in luna Februarie

  Intotdeauna se gaseste ceva util de realizat pentru gradina, chiar si in luna care pune capat sezonului rece. Faurar sau “luna lupilor” este socotita o luna nemiloasa, aducatoare de geruri si viscole mari.

 • Gradinaritul in luna noiembrie

  Daca pana acum soarele a mai trimis raze de caldura peste gradini, odata cu debutul lunii noiembrie trebuie sa ne asteptam la caderea brumelor groase si a promoroacei.


Warning: fopen(cache/05f3889985b00a9758fe9744e7e538c4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139