Intretinerea gradinii in prima luna din an

Ca orice luna din an, chiar de intruchipeaza iarna prin excelenta, Ianuarie vine cu lucruri mai mult sau mai putin importante de realizat in gradina. Pe unele le cunoastem din experienta, in timp ce pe altele am prefera sa ni le aminesteasca  mereu cineva in stiinta de cauza.

Ruperea crengilor sub greutatea zapezii nu este o amenintare doar pentru arborete ci si pentru obiectele din jur sau chiar pentru oameni, asa ca nu ar fi tocmai rau sa curatati zapada de pe gardul viu si conifere. Si pentru ca tot veni vorba de conifere, va sugeram sa rupeti bradul de Craciun ca sa-l puneti in conatainerul de compost si sa-I dati o noua utilizare.

In plus, puteti curata ramurile mai viguroase pentru a le folosi ca araci in primavara pentru mazare si fasole.  Cenusa din semineu ar trebui pastrata pentru a o folosi ca ingrasamant pentru iris sau alte plante alcaline. Ganditi-va de asemenea si la achizitia butoaielor pentru apa de ploaie. Apa de ploaie este indeosebi utila pentru plantele iubitoare de acid (apa de la robinet este mai degraba alcalina).

Daca atunci cand priviti pe fereastra tot ceea ce vedeti este o gradina neatractiva, zone si containere pline cu compost, inseamnca ca ar fi momentul sa plantati plante perene, precum clematis. In aceasta perioada nu este recomandat sa taiati gardul viu, pentru ca in interiorul acestuia pot hiberna diverse vietati, cum ar fi de exemplu, ariciul.

In luna Ianuarie trebuie sa stropiti pomii fructiferi. Daca pamantul se poate lucra cat de putin, acum e momentul sa intorci pamantul. Nu doar ca ouale de insecte vor fi expuse iernii si pasarilor, ci chiar si frigul va ajuta la dezbinarea bulgarilor grei de pamant. Continuti sa plantati pomi si arbusti cat acestia sunt inca in stare latenta. Este interzis sa modelati arbustii care inflorsc primavara sau primavara timpuriu, pentru ca de obicei acestia incep sa inmugureasca.

In cazul in care va doriti o gradina ornamentala, trebuie sa aveti in vedere efectul culorilor, ordinea infloririi tuturor plantelor din gradina, dispunerea acestora in intreg spatiul gradinii, dar si de tipul impartirii gradinii pe loturi, in scopul de a pastra fertilitatea gradinii. Scapati de petele negre de pe pavaj prin frecare cu o matura sau sablare cu o masina de spalat cu presiune.

Sursa foto: Wikipedia.com

I. C.

Articole asemănătoare

  • Ingrijirea gradinii in luna decembrie

    In luna decembrie, probabil ca ultimul lucru la care s-ar putea gandi cineva este munca in gradina. Din fericire, lista pentru gradina in aceasta luna este, mai degraba, o insiruire de lucruri pe care sa nu le faci.

  • Intretinerea gradinii in luna noiembrie

    Gradina poate fi frumoasa si in penultima luna a anului calendaristic, noiembre, in culori iernatice. Chiar daca este putin cam devreme sa stim ce ne rezerva anotimpul rece, un lucru este cert: animalele din gradina vor avea nevoie de ajutor, chiar si daca va fi o iarna blanda.

  • Flori potrivite pentru cadoul de Ziua Indragostitilor

    Fiind acea luna din an care include sarbatoarea Dragobetelui, februarie tinde sa-si piarda orice conotatie secundara, pentru ca - mai mult decat orice - oamenilor le place sa iubeasca si sa fie iubiti.

  • Gradina mea in iulie, luna lui cuptor

    O data cu inceputul lunii iulie, vara se apropie in regiunile temperate din emisfera nordica, de punctul sau culminant. Trandafirii nu sunt niciodata mai frumosi decat acum, iar gradina de fructe si legume rodeste fara incetare umpland mesele de bucate proaspete.

  • Luna martie in meteorologia populara

    Martie este prima luna importanta din anul agricol. Chiar de vremea se arata sfioasa la inceput, fi sigur ca mult nu mai este pana cand primavara isi va intra deplin in drepturi. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au asociat aceasta perioada cu fertilitatea, renasterea materiei, cu puritatea sufleteasca, aspecte reflectate intr-o multime de obiceiuri si traditii agrare.


Warning: fopen(cache/eca2adecb4c2d1e2656e8ca8dc2b91f0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139