Gradinaritul in luna noiembrie

Daca pana acum soarele a mai trimis raze de caldura peste gradini, odata cu debutul lunii noiembrie trebuie sa ne asteptam la caderea brumelor groase si a promoroacei. Nu inseamna ca trebuie sa abandonam uneltele de gradinarit si sa ne retragem pasivi la adapostul caminului. Nu a sosit inca vremea!

Ultimele lucrari care preced luna sarbatorilor de iarna presupun eforturi minime si pot constitui o modalitate sanatoasa de a petrece timpul liber. In prima parte a lui noiembrie sau pana la primul inghet, poti inca colecta fructele si legumele de toamna, sau chiar planta seminte pentru recolta de anul viitor.

Igienizarea gradinii, inlaturarea resturilor vegetale de pe pamant si a frunzelor bolnave din pomi, faciliteaza in primavara dezvoltarea sanatoasa a plantelor. Este foarte important in aceasta activitate, atunci cand dispui de un spatiu mai mare, sa lucrezi in echipa cu familia ta. Cei mici vor fi sigur incantati sa-si testeze harnicia intr-un joc, care in cele din urma va va scuti pe dumneavoastra sa cheltuiti energie si timp.

Materialul colectat nu se arunca, de preferat se face compost si se acopera cu ceva care sa-l protejeze de ploi. Daca v-ti decis sa ardeti frunzele, evitati zonele inflamabile sau zilele cu vant puternic! De asemenea, indepartati-va pe cat posibil de coroana pomilor.

Gazonul va fi pregatit pentru hibernare sub stratul de zapada printr-o ultima tundere, greblare si fertilizare cu ingrasaminte pe baza de azot, fosfor si potasiu, urmate de o udare abundenta. Nu uita sa inchizi robinetele de apa dinspre gradina (altfel apa va ingheta pe tevi) sau sa protejati mobilierul de gradina care ramane expus la intemperii. In acest sens, magazinele de specialitate propun o serie de solutii simple.

Nu intotdeauna luna lui Brumar vine cu suficienta ploaie, asa ca daca sesizezi penuria de apa, uda arborii si arbustii pana inainte de inghet. Iar daca tot le acorzi putina atentie, arunca o privire si asupra posibililor daunatori sau insecte care ar putea crea neplaceri.

Ti-ai pregatit fularul pentru zilele friguroase de iarna care stau sa bata in geam? Probabil ca da! Atunci de ce sa nu te ingrijesti cu acelasi interes si de trandafiri sau fuchsia, adaugand un nou strat de pamant in jurul lor? Intr-o zi friguroasa din aceasta luna poti dedica putin timp si uneltelor de gradinarit, care trebuie curatate cu putin ulei si nisip, de resturile vegetale depuse pe portiunile metalice. In conditii meteorologice nefavorabile, si oricand simti ca este necesar, ocupa-te de plantele din interior.   

Sursa foto: mycookingmagazine.com 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Ingrijirea gradinii in luna decembrie

    In luna decembrie, probabil ca ultimul lucru la care s-ar putea gandi cineva este munca in gradina. Din fericire, lista pentru gradina in aceasta luna este, mai degraba, o insiruire de lucruri pe care sa nu le faci.

  • Gradina de legume in luna noiembrie

    Fiind dincolo de toate o sursa primara de alimente, gradina de legume necesita atentie in permanenta. Asa se face ca in calendarul activitatilor lunare, noiembrie ocupa un loc deosebit de important.

  • Intretinerea gradinii in luna noiembrie

    Gradina poate fi frumoasa si in penultima luna a anului calendaristic, noiembre, in culori iernatice. Chiar daca este putin cam devreme sa stim ce ne rezerva anotimpul rece, un lucru este cert: animalele din gradina vor avea nevoie de ajutor, chiar si daca va fi o iarna blanda.

  • Gradina mea in luna octombrie

    In gradina se gaseste mereu cate ceva de facut si cu atat mai mult in luna octombrie cand, incet dar sigur, ne apropiem cu pregatirile de iarna.

  • Gradina mea in luna Februarie

    Intotdeauna se gaseste ceva util de realizat pentru gradina, chiar si in luna care pune capat sezonului rece. Faurar sau “luna lupilor” este socotita o luna nemiloasa, aducatoare de geruri si viscole mari.


Warning: fopen(cache/6a680d19b28fcaa40e6f98ab77374894) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139