Gradina de legume in luna noiembrie

Fiind dincolo de toate o sursa primara de alimente, gradina de legume necesita atentie in permanenta. Asa se face ca in calendarul activitatilor lunare, noiembrie ocupa un loc deosebit de important. Inainte de a incepe plantarea oricarei plante, regula de aur este sa imbunatatesti calitatea pamantului.

Daca aveti la indemana gunoi proaspat, imprastiati-l pe razoarele de zarzavaturi pentru a-i lasa timp sa elibereze nutrientii. Acum este momentul potrivit pentru a planta legumele perene (rubarba, sparanghel) sau ciuperci delicioase. 

Pregatiti un razor mai inalt, altfel legumele vor creste drepte si amplasati scanduri pe pamant de-a lungul caii de acces pentru a ajunge mai usor in gradina fara a compacta pamantul. In noiembrie se recolteaza culturile de varza alba, telina, praz, conopida de toamna, alte culturi de sera, solarii sau rasadnite. Se aduna polietilena, se curata si se depoziteaza in magazii.

Puneti araci la legumele crucifere (varza, conopida, guile) si faceti un musuroi de pamant in jurul bazei tulpinii. Astfel o protejati de vanturi puternice, care ar putea cauza pagube radacinilor.  

Atunci cand culegeti si depozitati legumele si fructele din gradina, trebuie sa fiti atent la modul in care le asezati. Niciodata merele si perele nu se pastreaza alaturi de legume deoarece etilena din fructe afecteaza legumele care vor incepe sa se strice.

Sursa foto: beselfsufficient.net

I. C.

Articole asemănătoare

 • O gradina de legume de invidiat

  Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens.

 • Ce noutati aduce sfarsitul verii in gradina de legume

  Asa cum ne-am obisnuit, la incheierea sezonului estival, reflectam la schimbarile produse in gradina de acest moment. Doar cateva zile ne mai despart oficial de toamna, iar acest lucru reiese cel mai lamurit din gradul de maturare al fructelor si legumelor.

 • Gradina mea in luna Februarie

  Intotdeauna se gaseste ceva util de realizat pentru gradina, chiar si in luna care pune capat sezonului rece. Faurar sau “luna lupilor” este socotita o luna nemiloasa, aducatoare de geruri si viscole mari.

 • Gradina cu legume in luna septembrie

  In calendarul popular romanesc luna septembrie este cunoscuta ca “rapciune”, fiindca vesteste stricarea vremii si zile tot mai reci

 • 6 legume de plantat in luna Iunie

  Oricat de mari, frumoase si atractive ar fi gradinile decorative, in cele din urma, tot acelea de legume satisfac necesitatile practice si sunt mai apreciate. Gradina de legume din gospodarie ofera pe langa o indeletnicire constanta


Warning: fopen(cache/fba6d9316067a1c8d90828ffb9913477) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139