Fantanile arteziene de gradina

Foto: coolshire.com

Departe de a fi o inovatie a civilizatiei moderne, fantana arteziana reprezinta un obiect decorativ cu vechime, a carui intrebuintare coboara pana in antichitate conform ultimelor marturii arheologice.

 

Primele fantani au  infrumusetat  gradinile mesopotamienilor, in ciuda lipsei acute de apa cu care se confruntau, iar mai tarziu pe cele ale romanilor care aveau sa dezvolte pe seama lor ritualuri de vindecare.

 

Apa, unul dintre elementele vitale din natura, a continuat si in epocile care au urmat sa fie in centrul atentiei prin intermediul fantanilor arteziene. Cu timpul acestea au devenit simbol al aristocratiei, fiind plasate in gradinile fastuoase ale curtilor imperiale si in pietele publice de prima importanta ale oraselor antice.

 

In vremurile moderne fantanile arteziene au devenit elemente indispensabile pentru orice gradina care se doreste a fi dinamica si eleganta.  Numeroase argumente pot fi aduse in sprijinul  avantajelor pe care le genereaza o astfel de investitie, le vom sublinia insa pe cele mai importante.

 

Conform opiniilor impartasite in unanimitate de peisagisti fantana arteziana este in primul rand obiectul ideal care poate forma centrul atentiei unei gradini.  

 

Beneficiile fantanilor arteziene rezulta si din faptul ca elimina stresul, au efect relaxant purifica aerul si mentin umiditatea acestuia. Spre deosebire de iazuri si de bazinele artificiale, fantanile arteziene nu favoriveaza aparitia larvelor de tantari sau a algelor urat mirositoare. 

 

Plasarea unei fantani arteziene intr-un cadru prestabilit nu este o sarcina grea insa trebuie tratata cu seriozitate, tinand cont de dimensiunile gradinii si de bugetul pe care sunteti dispus sa il alocati.

 

Pentru un impact vizual sporit se recomanda ca dimensiunile fantanii arteziene sa fie direct proportionale cu cele ale spatiului in care este plasat obiectul, iar stilul sa nu faca nota discordanta de la culoarea si arhitectura casei. 

 

Procurarea unei fantani arteziene implica insa faptul ca va asumati responsabilitatea de a efectua toate actiunile de intretinere care vor fi necesare, atat pe perioada verii cat si pe perioada anotimpului rece. 

 

Preturile difera in functie de dimensiuni si de calitatea materialului din care este confectionata fantana, care poate varia de la piatra, andezit, otel inoxidabil pana la marmura.  Este important insa de stiut ca magazinele de specialitate ofera optiuni pentru toate gusturile si toate buzunarele.

Articole asemănătoare

 • Regina Noptii si gradina de vara

  Regina Noptii a devenit o floare de gradina din ce in ce mai cautata pe meleagurile noastre, si nu este un lucru de mirare date fiind “armele” sale irezistibile: frumusetea si parfumul.

 • Gradina de zarzavaturi din balcon

  Rosii aromate, ardei grasi sau salata verde – toate acestea pot fi cultivate direct in balcon sau pe terasa de catre cei care nu beneficiaza de gradina

 • Godetia amoena sau azalea de gradina

  Planta anuala, Godetia amoena impodobeste vara gradinile impatimitilor de flori. Prin florile de un colorit divers, cu petale delicate si aspect de hartie neteda, godetia se aseamana intr-o mare masura cu azalea, de unde si numele comun obtinut - azalea de gradina.

 • O schita de gradina rustica

  Daca va plac gradinile rustice cu farmecul lor inconfundabil atunci va ajutam sa va faceti singuri o astfel de gradina.

 • Iarna, accesoriile de gradina sunt perfecte... in casa

  A venit iarna. Poate ninge, poate nu... oricum, gradina arata ca un desert inghetat. In aceasta situatie, accesoriile de gradina nu isi au rostul si locul in... gradina; desigur, ele trebuie depozitate intr-o magazie.


Warning: fopen(cache/c1166046730b5b06d19afa77ffa22110) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139