O schita de gradina rustica

Claude Monet

 

 Daca va plac gradinile rustice cu farmecul lor inconfundabil atunci va ajutam sa va faceti singuri o astfel de gradina.

 

Caracterizata prin multa culoare si diversitate, ea este de fapt o combinatie intre plante perene, tufisuri si plante cu bulbi. Fata de gradina formala care cere multa simetrie si atentie, gradina informala sau englezeasca ofera mai multa libertate in alegerea plantelor sau formei straturilor de flori.

 

Sunt foarte des intalnite florile de genul trandafirilor, margaretelor, nalbelor si bujorilor, in general plantele care cresc fara prea multa ingrijire din partea proprietarului.

 

Trecerea dintre imobil si gradina respectiva este realizat prin tufisuri plantate foarte aproape de fundatia casei si printr-o pergola de lemn alb plina de flori care sa faca intrarea in gradina mai interesanta si mai spectaculoasa.

 

La fel de frumoase sunt si spalierele de metal pe care sa agatati diverse plante. Daca spatiul este mic, puteti renunta la aleea de acces, optati mai degraba pentru o hortensie mare. Pentru o astfel de gradina aveti nevoie de cel putin 6 ore de soare din plin.

 

Inainte de orice incepeti cu o bucata de teren mica, gradinile englezesti nu sunt prea mari, ci mai degraba dragute si usor de intretinut. Daca in timp puteti sa o extindeti treptat, o puteti face fara probleme.

 

Al doilea pas este sa imbunatatiti calitatea solului, asa ca folositi ingrasaminte organice de genul compostului. Nu uitati sa-l udati bine pentru a proteja radacinile si sa smulgeti toate buruienile care apar. Pentru udare alegeti cea mai simpla varianta: aceea a irigatului automat, astfel se va evapora mai putina apa in aer, iar plantele vor beneficia de o cantitate egala de umezeala fara a rupe florile sau a pata frunzele.

 

Pozitionarea plantelor este de asemenea foarte importanta. Sunt preferate plantele native pentru a se acomoda mai repede si mai bine. Faceti-va un plan minim de organizare. Alegeti plantele care va plac in mod special, dar si pe cele care infloresc cel mai mult.

 

Specialistii va sugereaza sa alegeti flori de genul cu bulbi pentru primavara, de genul echinaceelor mov, a florilor indigo salbatic, adica baptisia australis, hemerocallis, salvia ruseasca sau asterul englezesc. Optati pentru plante de genul galbenelor care cresc rapid anul viitor din semintele care cad pe pamant. De asemenea galbenelele infloresc toata vara si toamna si culoarea lor galbena este foarte optimista.

 

Plante cu frunze interesante sunt alchemilla mollis, festuca ovina glauca. Evitati sa plantati trandafiri prea pretentiosi, indreptati-va atentia catre cei rezistenti la diferite boli.

 

Daca aveti pietre mari in gradina lasati-le acolo, vor completa de minune aspectul salbatic al gradinii si vor constitui punct de atractie si suport pentru plante. Pentru o oarecare aranjare sau punct de reper folositi bucati de gard alb din lemn care sa limiteze putin amalgamul de flori.

 

Puteti adauga si un accesoriu dragut de genul cosuletelor sau carucioarelor de gradinarit. Nu sufocati totusi spatiul cu prea multe obiecte pentru a nu crea efectul de spatiu de depozitare.

 

Puteti crea si mici alei prin gradina. Aleile pot fi din caramida, pietris sau lemn. Si aleile din iarba sunt dragute, dar necesita cosire sau tundere periodica.

 

gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Recorduri pentru utilaje si unelte de gradina

    Cea mai rapida masina de tuns iarba este creatia celor de la Honda, arata ca o masina de curse foarte eleganta, are un motor de 1000 cm cubi, si a atins in teste viteza de 187 kilometri pe ora.

  • Plante bulboase care tin rozatoarele departe de gradina

    Nimeni nu acorda prea multa importanta rozatoarelor pana in clipa cand ajung o amentintare pentru gradina. Bulbii florilor, pe langa faptul ca sunt o tinta usoara, constituie o adevarata “delicatasa” pentru micile animale, fapt care impune adoptarea urgenta a unor masuri “defensive”.

  • Regina Noptii si gradina de vara

    Regina Noptii a devenit o floare de gradina din ce in ce mai cautata pe meleagurile noastre, si nu este un lucru de mirare date fiind “armele” sale irezistibile: frumusetea si parfumul.

  • Gradina de zarzavaturi din balcon

    Rosii aromate, ardei grasi sau salata verde – toate acestea pot fi cultivate direct in balcon sau pe terasa de catre cei care nu beneficiaza de gradina

  • Godetia amoena sau azalea de gradina

    Planta anuala, Godetia amoena impodobeste vara gradinile impatimitilor de flori. Prin florile de un colorit divers, cu petale delicate si aspect de hartie neteda, godetia se aseamana intr-o mare masura cu azalea, de unde si numele comun obtinut - azalea de gradina.


Warning: fopen(cache/63824cda487c93bca9e3b2cc5a5fa40d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139