Plante bulboase care tin rozatoarele departe de gradina

Nimeni nu acorda prea multa importanta rozatoarelor pana in clipa cand ajung o amentintare pentru gradina. Bulbii florilor, pe langa faptul ca sunt o tinta usoara, constituie o adevarata “delicatasa” pentru micile animale, fapt care impune adoptarea urgenta a unor masuri “defensive”. Soarecii de camp, sobolanii, veveritele si cartitele sunt doar cateva rozatoare problema, tentate sa se infrupte din aroma bulbilor de toamna care infloresc primavara.

De aceea, poate primul lucru pe care ar trebui sa-l invete un gradinar pus in aceasta situatie, este cum sa invinga rozatoarele profitand de propria lor slabiciune. Chiar daca cei mai multi bulbi cad prada atacurilor,  exista si unele specii care cu brio pot tine la distanta rozatoarele.  Cateva asemenea plante sunt: Coroana imperiala, Laleaua Pestrita, Scilla siberica si Allium.  

Allium karataviense este caracterizata prin frunze plane, late, ovale, lungi de circa 12 cm, mai scurte decat tulpina care nu depaseste 20 cm inaltime. La frumusetea plantei contribuie ciorchinele floral, rotund, dens si mare, cu un colorit de la roz la bej sau rosu liliachiu, cu striatiuni rosii pe mijloc. Deoarece rezista peste iarna afara, prezinta un mare interes pentru cultivatori.

Coroana imperiala (Fritillaria imperialis) face flori galbene, rosii sau portocalii si este una dintre cele mai frumoase flori care rasar imediat dupa ce zapada se topeste. Planta are un aspect interesant, ce aminteste de un ananas.

Laleaua pestrita este o floare mult mai rara decat celelalte, intalnindu-se in special pe campuri umede. In latina i se spune Fritilaria meleagris. In popor, floarea este denumita Ciubota din Rodina, caldarusa, coarma, floare de sah. Laleaua pestrita nu are miros parfumat, infloreste la inceputul lunii aprilie. Fara umezeala din belsug, precum cea oferita de zonele mlastinoase, laleaua pestrita moare.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

 

Articole asemănătoare

 • Primavara in gradina de flori perene

  Cu siguranta primavara este cel mai ocupat anotimp pentru gradinarii care isi dedica intreaga munca plantelor perene. Daca frigul iernii i-a tinut departe de gradina, sosirea zilelor calde ii invita acum afara din casa, propunandu-le sa redescopere in propria maniera frumusetea naturii.

 • Fantanile arteziene de gradina

  Departe de a fi o inovatie a civilizatiei moderne, fantana arteziana reprezinta un obiect decorativ cu vechime, a carui intrebuintare coboara pana in antichitate conform ultimelor marturii arheologice.

 • O schita de gradina rustica

  Daca va plac gradinile rustice cu farmecul lor inconfundabil atunci va ajutam sa va faceti singuri o astfel de gradina.

 • Sporul casei (impatiens) este si floare de gradina

  Gradinarilor impatimiti, care nu se tem de experimente, le spunem ca sporul casei - impatiens poate fi plantata si in gradina, atata timp cat se respecta conditiile prielnice de dezvoltare...

 • Iarna, accesoriile de gradina sunt perfecte... in casa

  A venit iarna. Poate ninge, poate nu... oricum, gradina arata ca un desert inghetat. In aceasta situatie, accesoriile de gradina nu isi au rostul si locul in... gradina; desigur, ele trebuie depozitate intr-o magazie.


Warning: fopen(cache/19e6d2628d295a8a011abb17bd664873) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139