Sporul casei (impatiens) este si floare de gradina

sporul_casei_impatiens_(rosu aprins)  sporul_casei_impatiens_ca_planta_de_bordura

Cunoscuta si cu denumirea de Impatiens sau Lisa cea harnica, sporul casei este in principiu o planta de interior. Este adevarat ca atunci cand vremea o permite, ea poate fi scoasa afara, in ghiveci, insa nu este considerata a fi o floare de gradina.

Sporul casei - impatiens este o planta cu flori, una din cele aproape 1000 de specii de Impatiens apartinand familiei Balsamineaceae. Numele cu care mai este cunoscuta - Lisa cea harnica sau, mai rar la noi, Nu-ma-atinge - vin de la cateva trasaturi caracteristice plantei: abundenta de flori si faptul ca, la cea mai mica atingere, pastaile mature se sparg si isi imprastie semintele. Planta vine intr-o varietate de culori: alb, rosu, roz, violet, portocaliu si amestecuri.

Gradinarilor impatimiti, care nu se tem de experimente, le spunem ca sporul casei - impatiens poate fi plantata si in gradina, atata timp cat se respecta conditiile prielnice de dezvoltare. Fiind originara din Africa, floarea nu este rezistenta la inghet. Ea are nevoie de pamant usor drenabil, imbogatit cu humus. Desi sporul casei - impatiens poate fi asezata si intr-un loc cu partial soare atata vreme cat este udata suficient, ea va crestew din plin numai la umbra.

Sfat: daca planta incepe sa dezvolte tulpini inalte, mai ales la sfarsitul verii, ciupiti o treime de la varf, pentru a incuraja ramificarea; in acelasi timp, operatiunea va duce la aparitia altor flori.

09.04.2007
Lavinia Rorich
Gradinamea.ro

sporul_casei_impatiens_in_gradina  sporul_casei_impatiens_(alb)

Articole asemănătoare

 • Recorduri pentru utilaje si unelte de gradina

  Cea mai rapida masina de tuns iarba este creatia celor de la Honda, arata ca o masina de curse foarte eleganta, are un motor de 1000 cm cubi, si a atins in teste viteza de 187 kilometri pe ora.

 • Regina Noptii si gradina de vara

  Regina Noptii a devenit o floare de gradina din ce in ce mai cautata pe meleagurile noastre, si nu este un lucru de mirare date fiind “armele” sale irezistibile: frumusetea si parfumul.

 • Alimentatia mediteraneana pentru o vitata sanatoasa si echilibrata

  Cine alege sa traiasca in stilul specific mediteranean si pe deasupra este si pasionat de acesta, cu siguranta acela va avea parte de o viata echilibrata

 • Delphinium, o floare de toamna deosebita

  Delphinium este o floare de toamna ce face parte din familia de plante perene Ranunculaceae si este originara din emisfera nordica.

 • Godetia amoena sau azalea de gradina

  Planta anuala, Godetia amoena impodobeste vara gradinile impatimitilor de flori. Prin florile de un colorit divers, cu petale delicate si aspect de hartie neteda, godetia se aseamana intr-o mare masura cu azalea, de unde si numele comun obtinut - azalea de gradina.


Warning: fopen(cache/903d56de99c5ff9133a38c8eb98d98a2) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139