Flori de februarie. Eranthis hyemalis


Ghiocelul si eranthis hyemalis sunt primele flori care aduc bucuria primaverii in suflete, apoi brandusele, narcisele, urmate de soiurile de scilla, iar in cele din urma lalelele care infloresc pana in luna mai. Ghiocelul nu necesita nici o introducere, insa eranthis hyemalis ramane deseori o prezenta neobisnuita intre “vestitorii primaverii”, motiv pentru care ne propunem sa facem putina lumina in acest subiect.

Denumirea genului provine din greaca veche, unde “ar” inseamna primavara si “anthis” – floare. Aceste plante infloresc inainte ca ultimele petice de nea sa dispara, chiar din luna lui Faurar, asadar este de asteptat de acum sa le intalnim prin magazine sau gradinile publice. Literatura de specialitate mentioneaza 8 specii in acest gen, din care numai doua au scop decorativ.

Eranthis, cum ii vom spune de acum pe numele mic, prospera in pamant organic bine drenat, cu umiditate medie, si in locurile care se bucura de razele directe ale soarelui. Este de inteles acest lucru, de vreme ce la origine florile cresteau in zonele imapdurite cu multa umiditate. Cu toate acestea, mai ales perioada anotimpului rece, trebuie evitat excesul de umiditate. Eranthis tolereaza mai bine umbra in solul bogat in humus cu pH neutru.

Ca sa infloreasca primavara devreme, bulbii mici cat un bob de mazare se planteaza toamna, dar nu mai tarziu de septembrie. Acestia se pun in pamant la o adancime de 7-8 cm si la o distanta de 10 cm unul de altul. Inainte de a fi plantati, pentru a stimula mecanismele lor biologice interne, bulbii se inmoaie circa 2-3 ore in apa calduta.  Odata plantati la locul lor, bulbii de eranthis nu mai necesita ingrijiri speciale.

Florile galbene, adevarata veneratie a naturii adusa zeului soare, se gasesc deasupra rozetelor frunzelor. Acestea se deschid cand astrul zilei lumineaza pamantul, si se inchid cand cerul e acoperit de nori sau este noapte.  Multiplicarea se face prin seminte, caz in care veti astepta pana la 3 ani pentru a vedea noua cultura, sau mai rapid prin divizare in perioada de repaus, imediat dupa inflorire.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Forsythia Roseum - flori roz pentru o gradina de primavara

  Un arbust ornamental de origine orientala ce surprinde placut prin nenumaratele flori de un roz intens (veti gasi in functie de sol si varsta plantei exemplare cu flori ce pot sa capete o nuanta de un roz inchis spre rosu deschis, dar si inflorescente de un trandafiriu palid) acest Forsythia Roseum (Abeliophyllum distichum Roseum) ofera gradinii un plus de culoare si prospetime.

 • Trandafirii Cherry Girl - o explozie de prospetime

  Cautati un soi de trandafiri de un rosu puternic, intens, proaspat, cu un parfum clasic cu note dulci si un efect decorativ greu de egalat? Atunci aceasta varietate ce infloreste din iunie pana in septembrie ar putea fi optiunea cea mai buna, pentru ca este rezistenta la boli si daunatori, longeviva, nu necesita o ingrijire deosebita si are flori de o rara frumusete.

 • Piciorul cocosului - o explozie de culoare

  Ranunculus asiaticus - mai cunoscut sub denumirea populara de Piciorul cocosului - este una dintre cele mai frumoase si decorative flori de primavara, culorile sunt vii, intense, puternice, florile sunt mari si rezistente in timp, sunt perfecte atat pentru gradini cat si pentru balcoane, cresc la fel de bine direct in pamant sau intr-un ghiveci

 • Musaca cu piept de pui

  La inceput de februarie gandul la caldura verii este probabil mai ademenitor ca oricand pe parcursul anului. Dar pana atunci, cu mult mai ademenitoare ne pare caldura ce o elibereaza in aer musacaua cu piept de pui scoasa din cuptor.

 • Simbolismul florilor de liliac

  Desi nu este o floarea, ci un arbust inrudit cu maslinul si iasomia, liliacul este una dintre cele mai populare flori de primavara, cu un parfum delicat, subtil si persistent.


Warning: fopen(cache/47173cb3160d32bcf6967db4b8078072) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139