Flori de toamna

dalii

 

 

Cu instalarea toamnei gama coloristica si de parfum a florilor incepe sa se diminueze simtitor. Exemplare autohtone sau exotice, aclimatizate, cu care ne obisnuisem in zilele insorite, devin din ce in ce mai discrete ca inflorire, lasand loc unor specii tomnatice.

 

 

Gradinarii cu experienta stiu ca pentru a avea flori frumoase si in aceasta perioada a anului trebuie sa le planteze din timp si mai ales sa se ocupe de ingrijirea lor pe parcursul verii.

 

 

 

Important de retinut este ca multe flori de toamna sunt nu doar deosebite ca paleta coloristica, dar si posesoarele unui parfum deosebit, aspect luat in calcul inca de la alegerea si plantarea lor.

 

 

 

Printre cele mai raspandite specii de gradina, cu inflorire in septembrie-octombrie se numara crizantemele, ochiul boului (Aster), Dendranthema, regina noptii (Nicotiana alata), noptite (Mirabilis jalapa), Brachycome, Callistephus chinensis, Clarkia, brandusa de toamna (Colchicum), daliile, garofitele (Dianthus), frezia (Freesia), gazania, tuberozele (Polianthes tuberose), hortensia (Hydrangea), lonicera si desigur elegantii trandafiri (Rosa).

 

 

 

Absolut toate merita un loc cat de mic in gradina, dar pentru aceia dintre dumneavoastra care sunt pasionati de florile parfumate, cele mai nimerite sunt Nicotiana, Mirabilis, Chrisantemum, Dianthum, Polianthes, Rosa si delicate Lonicera. Odata ce au inceput sa infloreasca, va veti bucura de o gradina de toamna inmiresmata, iar fiecare clipa de relaxare in preajma florilor dragi va constitui un adevarat rasfat de culoare si parfum.

 

 

 

Indiferent de varietate, crizantemele va vor incazalzi diminetile de toamna cu bulgari de petale diafane si cu mirosul specific al toamnelor bogate. Sunt excelente ca flori taiate si sunt adesea preferate in buchete mari, cu combinatii de culori cat mai variate.

 

 

Mirabilis

Mirabilis (Noptite)

 

Nicotiana (regina noptii) si Mirabilis sunt cultivate cel mai bine sub forma de tufe. Pentru ca au crestere usor arbustiva, compacta si foarte densa, Noptitele (Mirabilis jalapa) sunt uneori utilizate ca exemplare individuale inconjurate de plante de bordura sau sunt plantate sub forma de borduri inalte la extremitatile gradinilor. Interesant de remarcat este faptul ca aceste specii isi deschid florile seara, sau atunci cand vremea este racoroasa si usor inorata,  inchizandu-se imediat ce apare soarele. Acest lucru este usor de retinut si din denumirea populara data speciilor in cauza: Regina noptii pentru Nicotiana alata si Noptite pentru Mirabilis jalapa.

 

 

Polianthes tuberosa, a carui nume popular este tuberoza, reprezinta o specie de plante bulboase, a carei inflorire, desi nu foarte spectaculoasa ca aspect, este foarte apreciata pentru parfumul extrem de puternic si mai ales placut. Spre deosebire de multe flori care dupa taierea tulpinilor isi pierd din miros, tuberozele isi mentin intensitatea parfumului, mult timp dupa ce au fost asezate in vaza. De aceea se afla si printre cele mai cautate flori in acest sezon.

 

 

 

Desigur nu putem uita de trandafiri, de a coror bogatie culoare si parfum ne-am bucurat inca de la inceputul verii, caci si la acest inceput de toamna, vor fi vedete in gradini, prin multitudinea de flori pe care vor continua sa le deschida spre desfatarea tuturor.

 

 

Septembrie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

 

Articole asemănătoare

 • Brandusa de toamna – baza unui nou medicament impotriva cancerului

  In traditia populara, brandusa de primavara si cea de toamna sunt doua surori alungate de mama lor vitrega de acasa, in anotimpul care le-a dat numele. Vazandu-le suparate, se spune ca Dumnezeu le-a prefacut in flori, iar de atunci ele se cauta tot timpul.

 • Flori de toamna. Regina Noptii

  Putine flori imprastie dupa amurg un miros mai imbatator decat Regina Noptii, de aceea spunem ca si-a meritat din plin numele.

 • Crizantema - planta decorativa de toamna

  Crizantemele sunt flori care nuanteaza gradinile, terasele si interioarele pe parcursul lunilor de toamna.

 • Gradinaritul de toamna

  Activitatile din gradina sunt pe sfarsite toamna. In aceste conditii, pentru a inviora peisajul tomnatic nu va ramane decat sa apelati la un altfel de gradinarit. L-am putea numi gradinarit de toamna, in ghivece, deoarece puteti planta astfel flori care sa va inveseleasca atunci cand vremea devine neprietenoasa.

 • Flori de toamna

  Rezistente la temperaturi foarte mici, florile de toamna sunt ideale pentru a inveseli gradinile in zilele mohorate, specifice anotimpului tomnatic.


Warning: fopen(cache/d93c8586a1b080ac97213cbd34b58d56) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139