Flori de toamna. Tuberoza

Disparuta in prezent din mediul natural care i-a dat nastere, tuberoza (Polianthes tuberosa) este o planta perena din familia Agavaceae cunoscuta vechilor civilizatii ale lumii pentru proprietatile sale magice si curative. 

Tuberoza  este consacrata in  mitologia si cultura indiana fiind folosita in diferite ritualuri traditionale, precum este de pilda nunta.  Numele sau stiintific releva culoarea pura a florilor si totodata face aluzie la sistemul interesant de radacini pe care il detine.  In afara de numele standard oferit de botanisti relativ recent planta a fost cunoscuta pe alte meridiane si ca "regina noptii" sau ca "pafum de noapte".

Originara de pe meleagurile insorite ale Mexicului, tuberoza  nu a intampinat dificultati in a se adapta noilor conditii din Europa in masura in care i-au fost respectate putinele cerinte. In conditiile oferite de climatul tarii nostre florile se pot dezvolta in afara locuintei din primavara pana toamna tarziu. Parfumul lor este mai putin intens pe parcursul zilei si se intensifica odata cu sosirea noptii.

Spre deosebire de alte plante care isi pierd parfumul odata ce le-a fost taiata tulpina, tuberozele continua sa imbie simturile cu aceeasi intensitate mult timp dupa ce au fost asezate in glastra. Din acest motiv este una dintre cele mai apreciate si utilizate flori in decoratiunile florale ale sezonului pe care il traversam.

Cand sunt plantate afara tuberozele au nevoie de o pozitie care sa le ofere lumina si caldura pentru cat mai mult timp de-a lungul zilei si de un sol bine drenat, imbogatit in prealabil cu substante nutritive(compost).  In principiu bulbii trebuie plantati la o adancime de 8-10 cm si la 15-20 cm unul de celalalt urmand a fi udati din abundenta pana la aparitia primilor muguri. In zonele cu ierni aspre bulbii vor fi plantati in containere si tinuti intr-o camera luminoasa si bine incalzita.  

Uleiurile esentiale extrase din tuberoza sunt considerate benefice pentru organismul uman dovedindu-se capabile sa induca pacea si sa stimuleze creativitatea.  Industria parfumurilor a profitat de mirosul suav al florilor dand nastere unora dintre cele mai fine si apreciate produse.

Sursa foto

 


Articole asemănătoare

  • Brandusa de toamna – baza unui nou medicament impotriva cancerului

    In traditia populara, brandusa de primavara si cea de toamna sunt doua surori alungate de mama lor vitrega de acasa, in anotimpul care le-a dat numele. Vazandu-le suparate, se spune ca Dumnezeu le-a prefacut in flori, iar de atunci ele se cauta tot timpul.

  • Flori de toamna. Regina Noptii

    Putine flori imprastie dupa amurg un miros mai imbatator decat Regina Noptii, de aceea spunem ca si-a meritat din plin numele.

  • Crizantema - planta decorativa de toamna

    Crizantemele sunt flori care nuanteaza gradinile, terasele si interioarele pe parcursul lunilor de toamna.

  • Gradinaritul de toamna

    Activitatile din gradina sunt pe sfarsite toamna. In aceste conditii, pentru a inviora peisajul tomnatic nu va ramane decat sa apelati la un altfel de gradinarit. L-am putea numi gradinarit de toamna, in ghivece, deoarece puteti planta astfel flori care sa va inveseleasca atunci cand vremea devine neprietenoasa.

  • Flori de toamna

    Rezistente la temperaturi foarte mici, florile de toamna sunt ideale pentru a inveseli gradinile in zilele mohorate, specifice anotimpului tomnatic.


Warning: fopen(cache/c7adabf4eccfbc095a2aba8648496f67) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139