Flori de vara. Larkspur sau pintenul ciocarliei

 


Larkspur sau pintenul ciocarliei este o floare a lunii lui cuptor care atrage atentia prin nuante calde de albastru, rosu, violet sau alb. Din fericire pentru crescatorii europeni si cei din America de Nord, planta se gaseste intr-o varietate la fel de mare, aproape, ca si orhideea. Pintenul ciocarliei  provine din zona Marii Mediterane, acolo unde grecii vorbeau in Antichitate despre asa zisele “delphis”.

Florile de larkspur cunosc o dezvoltare verticala pronuntata, din acest motiv sunt intrebuintate pentru infrumusetarea curtilor si a spatiului de pe langa garduri.  Frunzele sunt dantelate iar coloritul lor, verde inchis. Florile sunt deschise si contin un singur folicul de fructe, in loc de un ciorchine. Acestea infloresc in general 2-3 ani la rand si tind sa fie mai fragile decat alte varietati de plante, fapt ce reprezinta un avantaj pentru producatorii locali. Florile de Larkspur au in vaza o durata scurta de viata, sub o saptamana.

Pintenul Ciocarliei trebuie plantat in semiumbra. Nu necesita conditii speciale, cu specificatia ca solul trebuie mentinut la un nivel relativ de umiditate.  Pentru a facilita procesul de crestere, se adauga fertilizator o data pe luna, pana in momentul cand planta infloreste. Este demn de retinut ca toate partile componente ale plantei contin o substanta otravitoare atat pentru om cat si pentru animale. Singurele care par sa nu fie afectate de toxicitatea acestora sunt oile. 

Cu toate acestea, se pare ca pintenul ciocarliei a fost folosit in cantitati reduse si in medicina traditionala, in caz de: muscaturi de insecte, paraziti, astm, tulburari de vedere, etc. Nu se recomanda insa, folosirea plantei fara acordul unui medic specialist.  Planta este vulnerabila la frig dar si la caldura excesiva din timpul verii. De asemenea, poate fi extrem de afectata de anumite ciuperci (Sclerotium) ce determina ingalbenirea frunzelor si in final, ofilirea. In astfel de situatii, se recomanda tratarea imediata cu substante fungicide.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Cocktail de vara cu fructe de padure si vodca

  Puteti folosi fructe proaspete sau congelate, o vodca de calitate si zahar alb sau miere pentru un cocktail de vara, racoritor si placut.

 • Empire Blue, un soi de liliac de vara pentru parcuri si gradini elegante

  Varietate longeviva si rezistenta de liliac de vara cu inflorescente de un mov-albastrui intens, cald, care va transforma radical orice gradina, Empire Blue este o alegere inspirata atat pentru incepatori, cat si pentru gradinarii cu experienta.

 • Capsunile Ostara, un deliciu de vara

  Varietate de capsuni cu productie foarte buna, fructe mari si cu gust intens, de un rosu aprins si forma conica, seminte mici, Ostara este una dintre cele mai bune alegeri in special pentru culturile mici, pentru o gradina de dimensiuni restranse sau pentru sera, fiind usor de crescut si in ghivece putin mai mari.

 • Flori bulboase de vara

  Vara poate aduce o adevarata simfonie de parfumuri si culori in gradina daca plantam o varietate mare de flori.

 • Shake simplu de vara, cu lapte de cocos si banana congelata

  Shake-ul este o bautura cremoasa si gustoasa, potrivita pentru zilele de vara. O reteta rapida, ieftina si accesibila chiar si celor putin experimentati, este cea cu lapte de cocos si banana congelata. Iata ce ingrediente va sunt necesare pentru o portie


Warning: fopen(cache/1b75bbf8bc2af1f2aabefad110439d8e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139