Empire Blue, un soi de liliac de vara pentru parcuri si gradini elegante

Varietate longeviva si rezistenta de liliac de vara cu inflorescente de un mov-albastrui intens, cald, care va transforma radical orice gradina, Empire Blue este o alegere inspirata atat pentru incepatori, cat si pentru gradinarii cu experienta. Arbust ornamental relativ usor de plantat si intretinut, se va adapta repede conditiilor de clima si sol din tara noastra, dar trebuie sa alegeti de la inceput cel mai bun loc pentru el. Prefera spatiile cu mult soare (dar se dezvolta relativ bine si intr-o zona umbrita), pe cat posibil ferite de curentii reci de aer, iar solul recomandat este unul fertil, curatat de buruieni, cu drenare buna si un PH ideal neutru. Se planteaza de la jumatatea primaverii pana in luna iunie intr-o groapa suficient de adanca pentru ca radacina sa fie dreapta, se acopera apoi la baza cu pamant si se uda abundent in primele saptamani dupa plantare. Poate sa atinga la maturitate doi metri inaltime si are nevoie de cel putin doi metri spatiu in lateral pentru a se dezvolta in voie.

Foarte apreciat de cunoscatori pentru florile sale intr-o nuanta vie, cu parfum puternic si dulce, asezate in manunchiuri conice, verticale, intr-un frumos contrast cu frunzisul des de un verde inchis. Se vor uda frecvent, dar folosind cantitati moderate de apa, in perioadele secetoase de vara. Puteti delimita cu un grup de liliac din acest soi o latura a gradinii sau parcului, si la fel de bine poate fi plantat alaturi de alte sortimente de liliac, lasand un spatiu de separare. Va inflori de la jumatatea verii pana la inceputul toamnei. Arbustii se toaleteaza anual, inlaturand crengile uscate. Suporta bine gerurile iernii si nu are nevoie de protectie, dar se recomanda periodic sa se adauge solului ingrasamant pentru a avea cat mai multe flori, viu colorate si aromate.

Foto: commons.wikimedia.org

 

 

 

Articole asemănătoare

 • Bautura de vara cu bere de ghimbir si rozmarin

  Rozmarinul este intalnit cel mai des in bucatarie, in delicioase retete, dar aici se intalneste cu berea de ghimbir si sucul de limeta pentru o bautura de vara proaspata si racoritoare. Poate fi pregatita si cu vodca pentru un cocktail alcoolic de calitate.

 • Trandafirul catarator Handel

  Varietate de trandafir catarator originara din Statele Unite, unde a inceput sa fie cultivata din 1960, castigand in 1975 si prestigioasa Portland Gold Medal, Handel este o alegere foarte buna pentru parcuri si gradini, mai ales daca nu aveti foarte mult spatiu

 • Autumn Bliss, un soi de zmeura dulce si aromat

  Soi de zmeur foarte apreciat pentru fructele sale mari, dulci si suculente, ideale ca gustare, pentru suc sau dulceata, Autumn Bliss este una dintre cele mai bune alegeri cand vrei sa ai in gradina zmeura proaspata si gustoasa.

 • Afinul Denise Blue – un soi pentru toate gusturile

  Poate fi primul soi de afin cultivat, singur sau grupat, principalele avantaje fiind gustul si cantitatea anuala de fructe.

 • Camarosa - unul dintre cele mai populare soiuri de capsuni

  Cu randament bun si gust dulce, puternic, intens si o aroma pe masura, Camarosa este un soi de capsuni de origine americana cu fructe mari, cu o culoare puternica, aspect comercial deosebit si care suporta bine atat depozitarea cat si transportul.


Warning: fopen(cache/9d257f9095576bcef8d3f079d4a3b971) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139