Fructe si legume pentru mai multa energie in fiecare zi

Bananele nu sunt doar unele dintre cele mai populare fructe si gustarea preferata de multi dintre noi, ci si o sursa esentiala de energie pentru acele momente mult prea stresante si obositoare. Au putine calorii, sunt foarte bune pentru o digestie sanatoasa si un sistem imunitar mai puternic, ofera corpului carbohidrati, antioxidanti si potasiu, si cand aveti pofta de ceva dulce sunt o alternativa sanatoasa. Simple sau alaturi de alte fructe (de exemplu intr-o salata plina de gusturi si arome) sunt o buna alegere pentru micul-dejun sau o gustare naturala.

Cartoful dulce a inceput sa castige tot mai mult teren pe masura ce tot mai multe persoane incep sa aprecieze gustul sau interesant, deosebit, dar si numarul mare de feluri in care poate fi preparat si aroma pe care o ofera unor preparate de care poate ne plictisisem deja. Dar in afara gustului cartofii dulci sunt si o buna sursa de fibre, carbohidrati, vitamina A, magneziu, iar o portie medie ne va face sa avem mai multa rezistenta pentru urmatoarele ore, mai ales in perioadele de stres, efort fizic intens sau cand stresul a inceput sa fie mai mult decat putem suporta.

Semintele de chia sunt tot mai populare in ultimii ani, versatile si usor de adaptat in diverse retete, crude sau hidratate in apa (sau in lapte), in salate sau smoothie-uri, ne ajuta sa avem mai multa energie. Si nu este nici pe departe singura calitate a acestui super-aliment, cum a inceput sa fie numit tot mai des de nutritionisti. Semintele de chia ofera mai repede senzatia de satietate (asa ca sunt recomandate in curele de slabire), scad nivelul colesterolului, usureaza digestia, iar datorita acizilor grasi sunt o alternativa pentru peste, imbunatatind memoria si sistemul nervos.

Un mar rosu, galben, verde – oricare este soiul preferat sau mai usor de gasit in magazine – este recomandat de multa vreme ca o gustare sanatoasa, cu gust delicios, plina de vitamine si perfecta ca un desert care va da un plus de energie. Sunt la fel de bune sub forma de suc, compot, gem, adaugate unei retete simple sau complicate, si nu intamplator este recomandat de nutritionisti si medici pentru toate varstele.

Portocalele (si in general citricele) sunt recomandate tuturor sub forma de suc sau ca o gustare sanatoasa si cu gust proaspat, intens, acrisor. Sunt pline de vitamina C, aromate si delicioase, au antioxidanti atat de utili corpului si mancate des intaresc sistemul imunitar (mai ales in sezonul rece). Poate surprinzator este ca sucul proaspat de portocale (sau un fruct mancat ca gustare) ne ajuta sa suportam mai bine efortul fizic, efectul neplacut al febrei musculare este mult redus si vom putea sa facem mai usor exercitii dificile.

Foto: needpix.com

Articole asemănătoare

  • Fructe si legume bogate in magneziu

    Bananele nu sunt doar o buna sursa de potasiu (pentru o inima mai sanatoasa si nu numai) vitamina C sau fibre, dar sunt recomandate si pentru a ne asigura necesarul zilnic de magneziu din fructe si legume.Aromate si savuroase, sunt o gustare rapida sanatoasa si ne satisfac usor nevoia de dulce. Si in plus sunt usor de gasit in magazine in orice perioada a anului.

  • Cinci motive pentru care este bine sa mancam rodii

    Este o alegere excelenta in curele de slabire, pentru ca are putine calorii, satisface pofta de dulce – sau pur si simplu poate fi aleasa cand avem nevoie sa rontaim ceva – are un gust plin, exotic, aparte, si poate fi consumata si sub forma de suc sau putem adauga samburii de rodie in salate si gustari pe baza de fructe si legume.

  • 10 alimente si bauturi pentru o imunitate mai buna

    Portocalele au multa vitamina C, sunt recomandate atat pentru a preveni cat si a ajuta la tratarea unor raceli si gripe, iar cei care le prefera ca desert au un sistem imunitar mai rezistent. Ca gustare sau sub forma de suc, eventual cu alte fructe sau cu putina miere, portocalele sunt pentru multi cele mai bune si sanatoase fructe.

  • Cinci fructe si legume pentru o memorie mai buna

    Broccoli - antioxidanti, multa vitamina K, proprietati antiinflamatoare si antioxidante, pe scurt o leguma care va ajuta creierul sa se mentina mai multa vreme tanar, previne intr-o mare masura pierderile de memorie asociate inaintarii in varsta.

  • Fibrele din fructe si legume

    De ce avem nevoie de fibre in alimentatia zilnica si cum ne poate afecta lipsa lor? Oare consumam prea multe sau prea putine fibre in fiecare zi? Si mai ales care sunt cele mai bune surse, care fructe si legume sunt cele recomandate, pentru a nu apela la solutii de la farmacii sau magazine naturiste.


Warning: fopen(cache/540c82b8b6166e5b440da245a0e31b59) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139