Fumul de tigara, inamicul sanatatii copiilor

Cele mai multe dintre persoanele adulte stiu care sunt efectele negative pe care fumatul le poate avea asupra organismului lor. Daca riscul bolilor cardiovasculare si a cancerului pulmonar nu sunt suficiente pentru a le convinge sa lupte impotriva acestui viciu, poate ca dragostea pentru familie va fi cea mai importanta motivatie.

Mai presus de orice pretuim sanatatea copiilor nostri si traim cu  convingerea ca alaturi de noi sunt intotdeauna departe de pericol. Intelgand impactul negativ al fumului de tigara asupra organismului copiilor veti face poate primul pas catre o viata mai fericita si mai sanatoasa alaturi de cei dragi.

Statistic vorbind, unu din trei copii sunt expusi in mod regulat fumului de tigara, in timp ce aproximativ noua din zece dintre cei care au in familie un fumator nu beneficiaza de protectie.

Fumatul pasiv este corelat de oamenii de stiinta cu o serie de boli, de la astm pana la boli de inima, infectii, alergii, penumonie si cancer, fiind cu atat mai daunator in cazul copiilor, care au sistemul imunitar incomplet dezvoltat. O dezvaluire si mai surprinzatoare arata ca sanatatea mentala a copilului este cu atat mai afectata cu cat acesta inhaleaza fum de tigara pe o perioada mai indelungata. De aici nu mai este decat un pas pana la dezvoltarea unui comportament catalogat drept rau sau deplasat. 

 Mamele se conformeaza sfatului primit din partea medicilor si renunta in perioada sarcinii la fumat. Din pacate, nu de putine ori, imediat dupa ce copilul soseste pe lumea ele revin la vechiul obicei fara a consientiza si pericolele expunerii postnatale. Nu in ultimul rand, ar trebui sa stiti ca copiii cu parinti fumatori sunt mai tentati sa fumeze prematur intrucat duc lipsa de exemple in sanul propriei familii.  

Daca totusi nu puteti taia raul din radacina obisnuiti-va sa fumati intotdeauna afara, chiar si in mijlocul iernii. Nu fumati in spatii inchise (in casa, in masina etc) acolo unde substantele iritante persista si sunt inhalate cu fiecare respiratie. Politicos dar ferm solicitati-le chiar si oaspetilor acest lucru, explicandu-le motivul pentru care nu puteti accepta fumatul in interiorul locuintei dumneavoastra.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Nicotina in vegetale comune

  Oricat ar parea de ciudat, nicotina (cea care ii face pe fumatori sa renunte atat de greu la viciu) nu se gaseste doar in tutun, ci si in legume sau fructe pe care le consumam des, sub diverse forme si in cele mai variate retete.

 • Cum afecteaza fumul de tigara plantele de apartament?

  Potrivit American Lung Association tigarile contin peste 4,000 de substante chimice, din care cele mai multe ajung si in aer odata cu fumul expirat.

 • Sfaturi de urmat pentru a avea o inima sanatoasa

  Bolile inimii se numara printre cauzele principale ale decesului la nivel mondial. Chiar daca statistic vorbind una din trei persoane dezvolta o astfel de afectiune, oamenii cred deseori ca au o sanatate de fier si lasa lucrurile la voia intamplarii.

 • Dieta poate preveni o boala precum Alzheimer?

  Alzheimer, o boala asociata cu pierderea in timp a amintirilor despre cei dragi din jurul nostru, cu probleme legate de uitarea propriei istorii

 • Radicalii liberi pe intelesul tuturor

  Orice discutie privitoare la raportul care se stabileste intre alimentatie si sanatate are la temelie cateva notiuni cheie, de specialitate sau nu, care au menirea sa exprime conexiunea celor doua, cum sunt de pilda termenii: vitamine, minerale, digestie, absorbtie, antioxidanti sau radicali liberi.


Warning: fopen(cache/607c17c5af95e34bdf983bdf3c76562a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139