Garofitele cu miresme deosebite

Par a fi fragile precum portelanul si delicate precum dantela, insa in realitate garofitele sunt extrem de rezistente si deloc pretentioase.

Petalele micute si delicate parca surad in bataia soarelor. Vechii Greci au inchinat garofite lui Zeus, denumindu-le “Dios anthos”, deci florile zeilor. De aici se trage si denumirea botanica – Dianthus - valabila si astazi.

Garofitele sunt flori speciale, delicate, care raspandesc in jurul lor miresme deosebite, imposibil de confundat. Parfumul lor dulce era elogiat - la fel ca frumusetea trandafirilor - inca din Antichitate in scrierile poetilor acelor vremuri.  Florile au ajuns din Italia si in Anglia, specia hibrid “Dianthus-plumarius” fiind recunoscuta si indragita din timpul lui Shakespeare. Datorita culorii dominante, garoafele sunt denumite in Regatul Unit “Pinks”.

Garofitele au devenit si la noi nelipsite din gradini, deoarece imbodobesc atat de frumos orice strat si orice coltisor in care sunt plantate. Intalnim cu precadere specii precum Dianthus gratianopolitanus, care infloreste in mai – iunie, si Dianthus superbus. Exista insa si o specie care da aerului tomnatic o aroma fina: Dianthus superbus autumnalis.

Sursa foto

A.V.

Articole asemănătoare

 • Cinci flori comestibile

  O alegere mai putin obisnuita altfel decat sub forma de dulceturi sau ceaiuri (bine uscate) florile nu fac in general parte din dieta cotidiana, dar sunt specii si varietati care aduc un plus de gust si culoare mai ales in dulciuri, sosuri sau amestecate cu putina miere.

 • Vestitorii primaverii – ingrijirea florilor din balcon

  De acum ne putem lua ramas bun de la iarna capricioasa si sa intampinam primavara prin intermediul ghivecelor cu narcise

 • Odorizantii de camere si riscurile imbolnavirii

  Mirosurile se gasesc pretutindeni: in produsele cosmetice, parfumuri, detergenti, etc. Putem observa din ce in ce mai mult ca incaperile sunt prevazute cu odorizanti care sa inlature mirosurile neplacute.

 • Cum sa pui in valoare arta in gradina ta

  Plantele agatatoare, foisoarele ornate cu flori deosebite si plantele de multe feluri au capacitatea sa aduca intr-o gradina aerul boem al artei si bunului gust de secole.

 • Decor cu plante pentru intreaga casa

  Asa cum suntem obisnuiti cu plantele de interior la birou sau in camera de zi de acasa, tot asa ar trebui sa decoram cu plante si interiorul baii.


Warning: fopen(cache/cbecc4a5268c0104e4b09bd741cfe51f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139