Gradina Bagh-e Eram din Shiraz, Iran

Gradina Bagh-e Eram se gaseste in orasul iranian Shiraz si a fost realizata in secolul al XIX-lea pe temelia uneia mai vechi de veritabilul arhitect Mohammad Hassan. La inceput se afla in afara orasului, dar treptat avea sa fie  inglobata dupa ce acesta si-a extins teritoriul spre vest.

Gradina Edenului, asa cum mai este numita, contine un numar mare de plante exotice si imbina elementele traditionale persane cu cele patrunse dinspre vest. Dintre toti arborii care cresc in gradina cel mai apreciat si faimos pentru frumusetea sa este un exemplar de chiparos numit Sarv-e Naaz, care pare intr-adevar a fi o opera de arta.  

Tot aici mai exista un palat folosit la inceput ca resedinta de vara, ce se remarca deopotriva prin finete si grandoare. Din acest motiv Gradina Eram se numara  printre obiective care satisfac atat  intersele stiintifice cat si pe cele turistice.

In ciuda asteptarilor, datorita altitudinii de 1600 m la care se afla orasul, conditiile climatice sunt relativ blande. Iernile sunt usoare iar vara nu se inregistreaza valori excesive, fapt care transforma orasul Shiraz intr-o destinatie apreciata.  

Dupa lovitura de stat din 1953 si exilul fratilor Qashqa guvernul avea sa confiste gradina si sa o cedeze Universitatii din Shiraz, sub administratia careia intra si astazi. In aceasta perioada zidurile gradinii au fost inlocuite cu balustrade din fier, au avut loc unele imbunatatiri ale infrastructurii iar strada alaturata a fost botezata cu numele sau.
 
Sursa foto

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/2a47b28460ac2f0eefa0740c14459b7a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139