Grădina Botanică "Anastasie Fătu" a Universității "Al. I. Cuza" Iași

Grădina Botanică "Anastasie Fătu" a Universității "Al. I. Cuza" Iași, cu sediul în Iași, Str. Dumbrava Roșie nr. 7-9, Județul Iași, Tel: 0040 232 20 13 73, Fax: 0040 232 20 13 85

Director - Prof. dr. Mihai MITITIUC

 

Grădina Botanică din Iași, prima instituție de acest fel în România, a fost fondată în 1856 de către naturalistul și fizicianul Anastasie Fătu. Grădina Botanică a fost mutată pe amplasamentul actual în 1963 și acoperă o suprafață de circa 100 ha. Tipul de sol, caracteristicile geografice, expoziția, altitudinea sunt extrem de variate și în consecință, potrivit pentru cultivarea a numeroase specii autohtone și exotice. Grădina Botanică a fost concepută ca o instituție cu funcții multiple: didactice și educaționale, științifice, cultural-recreative, sanitare precum și de conservare a fondului genetic de plante indigene. Conține 12 sectoare: Complexul de sere, Taxonomic, Biologic, Ornamental, Dendrologic, Flora Globului, Flora și Vegetația României, Plante Utile, Plante Memoriale, Sectorul Didactic - Experimental, Rosarium și sectorul de recreere. În 1991 a început amenajarea Grădinii Alpine la Potoci - Bicaz, județul Neamț. La Agigea, județul Constanța, pe țărmul Mării Negre, există o mică grădină botanică satelit cu vegetație specifică dunelor marine. Această instituție are un Herbarium (44.179 coli), o bibliotecă (18.650 volume) și un mic muzeu. Grădina Botanică cooperează cu aproximativ 500 de instituții similare din toată lumea, prin următoarele publicații: "Delectus Seminum et Sporarum" (anual), "Flora Moldaviae et Dobrogeae Exsiccata" și "Buletinul Grădinii Botanice" (neregulat).


Articole asemănătoare

  • Lucruri pe care nu le stiai despre ghiocel

    Mica planta erbacee perena, cu frunze liniare si o singura floare de culoare alba infloreste la inceputul primaverii. Se spune ca atunci cand Dumnezeu a creat lumea i-a spus zapezii sa mearga Ɵi sa roage florile sa-i dea un pic din culoarea lor.

  • Armonizarea vinurilor cu mancarurile la masa

    Inceputul viticulturii pe teritoriul tarii noastre se pierde in negura timpului. Din unele scrieri antice aflam ca stramosii geto-daci cunosteau deja procesul de obtinere a vinului. Homer de pilda aminteste in a doua jumatate a secolului al VIII-lea i. Hr., in epopeea Iliada, ca "razboinicii greci s-au dus in Tracia sa gaseasca vinul".

  • Grădina Botanică "Alexandru Borza" a Universității "Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca

    Grădina Botanică este o instituție ce aparține Universității Babeș-Bolyai și a fost fondată în 1920 de prof. Alexandru Borza. Se întinde pe o suprafață de peste 140.000 mp, solul său fiind adecvat pentru creșterea plantelor din toată lumea. Colecția sa constă în 10.000 de taxoni cultivați în sere sau în sectoarele exterioare ale grădinii.

  • Grădina Botanică a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Galați

    În 1990 directorul Muzeului de Științe Naturale din acea perioadă, sugerează Consiliului Județean și apoi Ministerului Culturii fondarea unei noi instituții muzeale cu o structură complexă care să fie adecvată, prin diversitatea patrimoniului, a modalităților de expunere, necesităților și argumentelor pentru a face publicul să conștientizeze importanța conservării naturii prin informare și cunoaștere.

  • Gradina Botanica a Institutului de Cercetari Biologice, Jibou

    Grădina Botanică din Jibou a fost înființată în 1968 ca bază didactică. Grădina ocupă o suprafață de 24 ha pe vestigiile unui vechi parc de agrement din preajma castelului medieval, fostă reședință nobiliară a familiei Wesselényi.


Warning: fopen(cache/cd05d23aef8d5d67253199529fd892a6) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139