Gradina formala si gradina informala

 Moda in domeniul gradinilor este la fel de schimbatoare ca si cea vestimentara, in fiecare an observandu-se diverse influente. Indiferent de tendinte exista doua stiluri de baza in design-ul gradinilor si anume stilul formal sau gradina frantuzeasca si stilul informal sau gradina englezeasca.

Este adevarat ca foarte putine gradini respecta in totalitate regulile fiecarui stil, majoritatea gradinilor reprezentand o combinatie mai mult sau mai putin fericita de stiluri.

gradina formala

 Gradina formala, uneori numita gradina franceza, este o imagine in miniatura, fidela si migalos aranjata a gradinii de referinta si anume Gradina Versailles. Se observa folosirea gardului viu cu diferite forme, completata cu alei perfect simetrice si fantani cu statui. Planurile de organizare sunt riguroase, efectul estetic primand.

  

              

 

Gradina formala traditionala contine elemente geometrice aranjate simetric, astfel straturile de plante sunt dreptunghiulare sau rotunde, iar plantele sunt schimbate de cel putin 2 ori pe an. Aleile sunt convergente, exista multe spatii cu gazon sau cu plante aromatice.

Acest gen de gradina necesita multa rabdare si imaginatie. Intretinerea ei este un adevarat maraton, gazonul si buxusul trebuind mereu cosmetizate, la fel si florile aranjate sau schimbate periodic, ca sa nu mai vorbim de mentinerea curata a aleilor sau a fantanilor acolo unde este cazul.

Desi exista ideea ca o astfel de gradina este potrivita doar pentru casele sau domeniile mari, va contrazicem, totul tine de scala si materiale. Pana si casutele rustice pot avea o gradina formala, cu straturi de plante bine conturate si mentinute, la care aveti acces pe alei mici, pietruite, simetrice.

    

tipuri gradini

 

 Gradina informala tinde sa se transforme si sa evolueze intr-o gradina salbatica. Avand ca punct de atractie o banca sau un aranjament de pietre aceasta gradina va ofera numeroase idei de aranjare. Gradina englezeasca este plina de plante perene, de flori care se revarsa nestingherite peste alei. Trandafirii sunt printre florile preferate in aceste spatii.

 Aceasta gradina nu este foarte pretentioasa, puteti sa amanati programul de udare sau aranjare, pentru ca tocmai aerul salbatic este caracteristica ei principala. Astfel de gradini se preteaza foarte bine la casutele rustice si traditionale.      

 

          

Cea mai simpla gradina informala este formata dintr-un spatiu insorit cu multe flori salbatice si ierburi. Pentru unele persoane aceasta gradina poate parea neingrijita. Zonele cu copaci sunt considerate de asemenea tip de gradina informala.

 

Daca plantati sub copaci flori iubitoare de umbra, amplasati o bancuta de lemn si faceti o alee mica de pietre, aveti o gradina informala perfecta. Cea mai folosita schema de gradina englezeasca este cea in care florile de diferite specii sunt plantate de o parte si de alta a unei alei serpuite.

 

Indiferent de stilul gradinii dumneavoastra asigurati-va ca o puteti mentine intr-o oarecare armonie.

 

www.gradinamea.ro

Articole asemănătoare

 • Trucuri si idei pentru gradina

  Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.

 • Sapte moduri de a folosi cafeaua in casa si gradina

  O ceasca de cafea tare si aromata, simpla sau cu putin lapte, este pentru multi esentiala in fiecare dimineata. Dar zatul de cafea sau cafeaua macinata pot fi folosite in casa si in gradina pentru a rezolva rapid si natural probleme dintre cele mai diverse.

 • Regina Noptii si gradina de vara

  Regina Noptii a devenit o floare de gradina din ce in ce mai cautata pe meleagurile noastre, si nu este un lucru de mirare date fiind “armele” sale irezistibile: frumusetea si parfumul.

 • Sadirea bulbilor si a tuberculilor in gradina

  Acum este perioada potrivita sa punem bulbii si tuberculii in pamant, astfel mai tarziu vom avea o gradina vesele si plina de culoare. Narcisele, lalelele sau coroana

 • Si gradina merita cadouri

  In cautarea unui cadou perfect pentru gradina dumneavoastra, unul care sa infrumuseteze peisajul si sa schimbe aspectul designului in asa fel incat sa simtiti ca intreaga gradina va zambeste, posibilitatile sunt numeroase.


Warning: fopen(cache/265a777c2a9b1fb6c411e637f0fdb6d6) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139