Gradinaritul in Luna lui Florar

Mai sau Luna lui Florar, cum este cunoscuta in calendarul popular, este o luna fantastica pentru gradinile din emisfera nordica a planetei. Temperaturile blande, ploile si cantitatea crescanda de lumina fac ca intreaga natura sa revina la viata. De acum si pana la toamna, gradinarii isi iau din nou munca in serios pentru a avea parte de flori multicolore si de rod imbelsugat. Nu este cazul sa va panicati, luna abia incepe iar acomodarea cu ceea ce aveti de indeplinit se va face treptat.

Puteti incepe cu plantele din locuinta, schimband solul din ghivece cu unul mai fertil. Nu uitati plantele de interior prin diferite unghere care le-a protejat peste iarna, masura si-a pierdut valabilitatea. Orice planta are nevoie de lumina, mutati-le pe veranda, terasa sau pervaz respectand cerintele de baza ale acestora. De pilda, nu asezati in soare plantele care nu agreeaza razele directe, ci alegeti pentru ele un loc mai umbrit.

Printre cele mai apreciate plante din luna mai se numara: panselutele, petuniile, violetele, muscatele, galbenelele, primulele (ciubotica-cucului) sau impatiens (sporul-casei). Rozmarinul din locuinta este recomandat sa fie mutat din luna mai in aer liber.

Daca ati asteptat un moment potrivit sa plantati sau sa mutati puieti de arbori si arbusti, puteti trece la treaba. De asemenea, dupa jumatatea lunii se mai pot planta sfecla, fasole, varza, morcovi, salata verde, ceapa, cartofi sau ridichi. 

In aprilie si mai, suprafetele de pamant expuse nu trebuie acoperite cu frunze uscate si paie. Solul neacoperit se incalzeste mai bine in timpul zilei si emana aceasta caldura in timpul noptii. Acest lucru poate preveni, in cazul unui inghet tarziu, distrugerea mugurilor.

Inspectati cu atentie gradina pentru a depista eventuale semne de boli sau prezenta timpurie a daunatorilor. In caz ca aveti vreo surpriza neplacuta se impun masuri imediate de combatere, pentru care cel mai bine ar fi sa cereti sfatul unui specialist!

Mai este luna ideala pentru rarirea rasadurilor foarte dese. In acest sens, plantele prea slabe sunt indepartate tragand de varful radacinilor lor. Rasadurile ramase trebuie inconjurate de pamant si usor apasate spre interior.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Ingrijirea gradinii in luna decembrie

  In luna decembrie, probabil ca ultimul lucru la care s-ar putea gandi cineva este munca in gradina. Din fericire, lista pentru gradina in aceasta luna este, mai degraba, o insiruire de lucruri pe care sa nu le faci.

 • Plantarea bulbilor in Luna lui Florar

  Nu intamplator luna Mai a fost numita Luna lui Florar, deoarece acum mirosul si vazul incep sa se desfete cu darurile naturii. Pentru gradinile din emisfera nordica a Pamantului luna Mai este fantastica, temperaturile devenind mai blande, soarele tot mai plin de el, iar ploile aducatoare de belsug.

 • Lucrari importante de executat in gradina in luna Mai

  Cunoscuta in popor ca luna lui Florar sau Frunzar, Mai este perioada care marcheaza tranzitia la sezonul estival.

 • Gradina mea in luna octombrie

  In gradina se gaseste mereu cate ceva de facut si cu atat mai mult in luna octombrie cand, incet dar sigur, ne apropiem cu pregatirile de iarna.

 • Gradina mea in iulie, luna lui cuptor

  O data cu inceputul lunii iulie, vara se apropie in regiunile temperate din emisfera nordica, de punctul sau culminant. Trandafirii nu sunt niciodata mai frumosi decat acum, iar gradina de fructe si legume rodeste fara incetare umpland mesele de bucate proaspete.


Warning: fopen(cache/172dd3732accc38028ac7a7cab112108) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139