Grotta Azzurra, o pestera unica in lume

Grotta Azzurra sau Pestera Albastra se gaseste pe coasta insulei Capri din Italia si reprezinta una dintre cele mai mari atractii din regiune. Se spune ca nicio alta pestera de pe glob nu o egaleaza in frumusete si stralucire cand se ivesc primele raze ale Soarelui.

Tipul si intensitatea culorii din orice formatiune asemanatoare sunt determinate de caracteristicile individuale ale locului, care deseori sunt si irepetabile. Grotta Azzurra benficiaza de o iluminare neobisnuita care face apa sa capete nuante puternice de albastru azuriu. Al doilea fenomen bizar care se intalneste este nuanta argintie pe care o capata orice obiect scufundat in apa.

In zilele fara vanturi puternice, grota este accesibila vizitatorilor, printr-o deschizatura ingusta in peretii stancosi, de circa 2 metri inaltime si 2 latime. Bolta, cunoscuta si sub numele Duomo Azzuro, are o inaltime medie de 7 pana la 14 metri, in partea din spate a cavitatii.

Incaperea formata prin eroziune masoara in interior 60 de metri lungi si pana la 25 metri latime, si se continua cu Galleria dei Pilastri, trei ramuri care conduc spre Sala dei Nomi. Aici se afla Passaggio della Corrosione si Sala della Corrosione, cel mai indepartat punct accesibil turistilor.

Pestera Albastra a fost cunoscuta inclusiv de romani, dupa cum demonstreaza vestigiile gasite in interior. Ba chiar, se spune ca acesta ar fi fost unul dintre locurile preferate pentru inot ale Imparatului Tiberius.

Sursa foto 1, 2

I. C.

 

Articole asemănătoare

 • Porumbarul in tratamentele naturiste

  Atat tinctura cat si infuzia se recomanda ca o alternativa naturista in tratarea oboselii cronice, pentru scurtarea perioadei de convalescenta si pentru a reface nivelul de energie al organismului

 • Va place sa beti ceai?

  In fiecare an in lume se produc peste trei milioane de tone de ceai

 • Cat de importanta este diversitatea in alimentatie?

  A respecta o dieta variata inseamna a gasi un echilibru intre toate sursele de nutrienti trebuincioase organismului. Nici un aliment sau categorie de alimente din lume, indiferent de complexitatea ori importanta ce i se acorda, nu contine

 • 4 cocktailuri care merita incercate in aceasta vara

  Sunt sute, poate chiar mii de retete la ora actuala in lume, pentru bautura denumita generic cocktail. Desi nimeni nu poate contesta gustul vreuneia dintre acestea, nu este mai putin adevarat ca anumite cocktailuri se preteaza mai mult la sezonul estival decat altele.

 • Gradinaritul, sanatos si practic in formarea copiilor

  Gradinaritul este considerat de cele mai multe ori o activitate adresata oamenilor mari, necesitand multa atentie, consecventa si cunostinte de specialitate. Exista totusi voci in lume care pledeaza pentru popularizarea sa in randul copiilor inca de la varste fragede.


Warning: fopen(cache/3c8185988ea9760c1a621634dd603c44) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139